Czekoladowe babeczki z domowym sosem karmelowym
12 lutego 2016
Wspaniałe babeczki ! :) Czekoladowe spody są pyszne w smaku, wilgotne i mięsiste. Krem to połączenie śmietanki, mascarpone i niewielkiej ilości domowego sosu karmelowego, a na wierzchu „gwóźdź programu” czyli hojna polewa karmelowa. Mniammm <3
Składniki na 10 babeczek:
na czekoladowe spody:
100 g miękkiego masła
100 g cukru
szczypta soli
100 ml śmietanki kremówki
2 jajka
150 g mąki tortowej
25 g gorzkiego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo: 1 porcja domowego sosu karmelowego (PRZEPIS TUTAJ)
na krem:
250 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
200 ml śmietanki 30% (schłodzonej)
1 łyżka domowego sosu karmelowego
* Do przygorowania sosu, babeczek oraz kremu potrzebne jest łącznie 400 ml śmietanki kremówki 30% (np. 1 kubek z Piątnicy)
Przygotować ciasto na babeczki. Masło utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę, dodawać po jednym jajku cały czas ucierając, wlać kremówkę i jeszcze chwilę miksować. Do osobnego naczynia przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia-wymieszać, następnie wsypać do masy i zmiksować całość (najpierw mieszam całość wyłączonym mikserem, żeby mąka nie „fruwała” po całej kuchni ;) później włączam mikser i ucieram na średnich obrotach do połączenia się masy). Piekarnik rozgrzać do 185 stopni C. Formę na muffinki wyłożyć papilotkmi, rozłożyć do nich ciasto i piec około 20 -25 minut- do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić. Po wystudzeniu można przyciąć nożykiem ewentualne „górki” na babeczkach.
Przygotować sos karmelowy według TEGO przepisu. Wystudzić do temp pokojowej.
Przygotować krem. W niedużym naczyniu umieścić mascrpone, śmietankę (zimne) oraz łyżkę sosu karmelowego w temp.pokojowej, wszystko razem miksować najpierw na małych następnie na dużych obrotach miksera, aż do uzyskania dość gęstego kremu- nie ubijać dłużej niż to konieczne, żeby masa się nie zwarzyła. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskać sporą ilość kremu na babeczki.
Z wierzchu udekorować babeczki pozostałą ilością sosu karmelowego.
Podawać od razu lub przechowywać w pojemniku w lodówce.
Dodaj komentarz
Takiego przepisu szukalam przez lata. Mieciutkie i delikatne. Pysznie czekoladowe. Wspaniale. Dziekuje.
Tyle lat pieke a brakowalo mi wlasnie tego przepisu na wspaniale cupcake czekoladowe. Dziekuje.
Bardzo dziękuję Sabinko za tę miłą recenzję 🙂 Ciszę się, że jesteś zadowolona :* Pozdrawiam