OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Czekoladowe babeczki z domowym sosem karmelowym

12 lutego 2016

Email
Print Friendly

 

Wspaniałe babeczki ! :) Czekoladowe spody są pyszne w smaku, wilgotne i mięsiste. Krem to połączenie śmietanki, mascarpone i niewielkiej ilości domowego sosu karmelowego,  a na wierzchu „gwóźdź programu” czyli hojna polewa karmelowa. Mniammm <3 

 

 

Składniki na 10 babeczek:

na czekoladowe spody:

100 g miękkiego masła

100 g cukru

szczypta soli

100 ml śmietanki kremówki

2 jajka

150 g mąki tortowej

25 g gorzkiego kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

dodatkowo: 1 porcja domowego sosu karmelowego (PRZEPIS TUTAJ)

na krem:

250 g mascarpone (dobrze schłodzonego)

200 ml śmietanki 30% (schłodzonej)

1 łyżka domowego sosu karmelowego

 

* Do przygorowania sosu, babeczek oraz kremu potrzebne jest łącznie 400 ml śmietanki kremówki 30% (np. 1 kubek z Piątnicy)

 

Przygotować ciasto na babeczki.  Masło utrzeć z cukrem i szczyptą soli  na puszystą masę, dodawać po jednym jajku cały czas ucierając, wlać kremówkę i jeszcze chwilę miksować. Do osobnego naczynia przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia-wymieszać, następnie wsypać do masy i zmiksować całość (najpierw mieszam całość wyłączonym mikserem, żeby mąka nie „fruwała” po całej kuchni ;) później włączam  mikser i ucieram na średnich obrotach do połączenia się masy). Piekarnik rozgrzać do 185 stopni C. Formę na muffinki wyłożyć papilotkmi, rozłożyć do nich ciasto i piec około 20 -25 minut- do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.  Po wystudzeniu można przyciąć nożykiem ewentualne „górki” na babeczkach.

Przygotować sos karmelowy według TEGO przepisu. Wystudzić do temp pokojowej.

Przygotować krem. W niedużym  naczyniu umieścić mascrpone, śmietankę (zimne) oraz łyżkę sosu karmelowego w temp.pokojowej, wszystko razem miksować najpierw na małych następnie na dużych obrotach miksera, aż do uzyskania dość gęstego kremu- nie ubijać dłużej niż to konieczne, żeby masa się nie zwarzyła. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskać sporą ilość kremu na babeczki.

Z wierzchu udekorować babeczki pozostałą ilością sosu karmelowego. 

Podawać od razu lub przechowywać w pojemniku w lodówce.

Dodaj komentarz

Takiego przepisu szukalam przez lata. Mieciutkie i delikatne. Pysznie czekoladowe. Wspaniale. Dziekuje.
Tyle lat pieke a brakowalo mi wlasnie tego przepisu na wspaniale cupcake czekoladowe. Dziekuje.

Bardzo dziękuję Sabinko za tę miłą recenzję 🙂  Ciszę się, że jesteś zadowolona :* Pozdrawiam

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl