Domowe drożdżówki z prażonym jabłkiem
25 lutego 2016
U
wielbiam domowe drożdżówki… Gdy je piekę od razu robi się w domu pachnąco i przytulnie :) Ich zrobienie najlepiej zaplanować dzień wcześniej np. w piątek lub sobotę wieczorem, a następnego dnia zarobić rano ciasto i będą w sam raz na drugie śniadanko :) Prażone jabłka są do nich idealne <3
Składniki na 12 drożdżówek:
400 g
mąki
12 g
drożdży + łyżeczka cukru + łyżeczka mleka
1/3 łyżeczki soli
70 g
masła
65 g
cukru
200 ml mleka
2 małe jajka
nadzienie:
3-4 duże jabłka
łyżka masła
szczypta cynamonu, łyżeczka soku z cytryny
dodatkowo:
1 żółtko, 2 łyżki mleka
na kruszonkę:
70 g
miękkiego masła
100 g
mąki
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
60 g
cukru
Drożdże rozetrzeć w małej miseczce z łyżeczką mleka i cukru. Całość ma być płynna.
W rondelku roztopić masło. Zdjąć z palnika. Do ciepłego masła wlać mleko, które się dzięki temu ogrzeje. Dodać cukier i zamieszać, żeby się rozpuścił. Gdy mieszanka będzie letnia wbić jajka, dodać sól i roztrzepać całość.
Do miski wsypać mąkę. Wlać zawartość rondelka oraz płynne drożdże. Wymieszać, a następnie wyrabiać. (Dużą pomocą jest robot z zamocowanym hakiem lub mikser z hakami). Wyrabiać tak długo, aż ciasto przestanie się bardzo kleić, będzie gładkie i elastyczne. (Robotem zajmuje to kilka minut, ręcznie troszkę dłużej). Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 h. Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części. Uformować okrągłe bułeczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach (po 6 bułeczek na jedna dużą blachę). Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 45 minut.
W między czasie… Obrać i pokroić w dużą kostkę jabłka, w rondelku roztopić łyżkę masła, dodać jabłka, szczyptę cynamonu oraz sok z cytryny, zamieszać całość i podprażać kilka minut aż jabłka zmiękną. Przestudzić.
Zagnieść składniki na kruszonkę. W miseczce roztrzepać żółtko z dwoma łyżkami mleka.
Piekarnik rozgrzać do 185 stopni C (z termoobiegiem).
W każdej bułeczce zrobić duże wgłębienie np. naciskając dnem szklanki.(Ciasto we wgłębieniu powinno być cieniutkie) Do wgłębień rozłożyć jabłka. Pędzelkiem posmarować brzegi drożdżówek roztrzepanym żółtkiem. Posypać obficie kruszonką. Piec około 20 minut. ( Ja wkładam do piekarnika jednocześnie 2 blaszki).Wystudzić na kratce.
Najlepsze świeżutkie :)
Dodaj komentarz