Domowy sos karmelowy
11 lutego 2016

L
ubicie lody śmietankowe z „Maka” ;) z ciepłym karmelem (najlepiej podwójnym ;) ? Teraz możecie zaserwować sobie takie w domu :) Przygotowanie takiego sosu to nic trudnego, nie jest potrzebny termometr cukierniczy- wystarczy przygotować składniki i bacznie obserwować karmelizujący się cukier, by się nie przypalił, a jednocześnie miał ładny bursztynowy kolor, następnie dodajemy masło, śmietankę i mieszamy…Jest bardzo słodki ale taki musi być ;) Idealny do lodów, babeczek, naleśników i wielu innych deserów :)
Składniki na 1 porcję sosu (150 ml):
1/2 szklanki cukru
2 łyżki wody
1 łyżka miękkiego masła
100 ml śmietanki kremówki
szczypta soli
Przygotować wszystkie składniki. W rondelku z grubym dnem wymieszać wodę z cukrem i umieścić na palniku, który ustawiamy na najmocniejsze grzanie. Podgrzewać tak długo, aż cukier osiągnie ciemno-złoty kolor. Zdjąć z palnika od razu dodać śmietankę, masło oraz szczyptę soli i mieszać rózgą kuchenną, aż karmel będzie miał jednolitą konsystencję. Wrócić z rondelkiem na palnik (ustawiony na średnią moc) i cały czas mieszając podgrzewać jeszcze kilkanaście sekund. Przelać do słoiczka, zakręcić.
Podawać na ciepło lub po wystudzeniu do temperatury pokojowej. Przechowywać w lodówce.
Uwaga: Używam płyty indukcyjnej, przygotowanie karmelu zajmuje 3-4 minuty.
Na innych kuchenkach zajmie to chwilę dłużej :)
W lodówce sos zgęstnieje-żeby znów osiągnął bardziej płynną konsystencję trzeba go ogrzać do temp. pokojowej.
Dodaj komentarz