Racuszki z twarogu podane z prażonymi jabłkami
22 lutego 2016
R
acuszki na bazie białego sera są przepyszne! Ciasto jest puszyste i delikatne, a placuszki dobrze się smażą nawet bez dodatku tłuszczu (na przystosowanej do tego patelni). Podałam je z grubo krojonymi jabłkami podprażonymi na maśle z dodatkiem szczypty cynamonu <3 Świetne na leniwe weekendowe śniadania lub podwieczorki :) Na ciepło są najsmaczniejsze :)
Składniki na 10-15 racuszków (zależy od grubości i wielkości):
250 g półtłustego twarogu (typu klinek)
1/2 szklanki mleka
2 jajka
1 opakowanie cukru z wanilią
3 łyżki cukru
szczypta soli
1 niepełna szklanka mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
olej do smażenia (niekoniecznie)
do podania:
2 duże jabłka
1 łyżka masła
łyżeczka soku z cytryny
szczypta cynamonu
Zaczynamy od przygotowania prażonych jabłek. Należy je obrać i pokroić na dość grubą kostkę, skropić sokiem z cytryny. W rondelku roztopić masło, wrzucić jabłka, dodać szczyptę cynamonu i podsmażać około 3-4 minuty od czasu do czasu mieszając.
Przygotować racuszki. Do niedużego plastikowego kubka oddzielić białka jaj, dodać szczyptę soli i ubić mikserem na sztywną pianę. W osobnej misce umieścić pozostałe składniki, wszystko zmiksować, dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. (Mogą pozostać grudki twarogu, ale tak ma być).
Smażyć na patelni rozgrzanej na średniej mocy palnika. Można smażyć na odrobinie oleju lub beztłuszczowo. Ostrożniecy odwracać. Podawać na ciepło z prażonymi jabłkami :)
Dodaj komentarz