Bezowe serca (miseczki)
9 lutego 2016
M
oja propozycja na Walentynkowy deser to bezy w kształcie serc, które spełniają rolę małych, jadalnych miseczek :) Podałam je z bitą śmietaną ubitą z dodatkiem soku malinowego, by nadać jej romantycznego koloru i odrobiny smaku ;) Dodatkowo nie mogło zabraknąć kwaśnego akcentu, dlatego postanowiłam wykorzystać mrożone maliny i jeżyny, których celowo nie rozmrażałam przed podaniem, a wręcz przeciwnie dodałam je prosto z zamrażarki- wystarczy pokruszyć maliny, a jeżyny pokroić na mniejsze kawałki… W połączeniu z bitą śmietanką smakują jak lody podane na bezowych miseczkach :) Można jeść je widelcem lub chrupać jak ciasteczko trzymając w dłoni :)
Składniki na 16 bezowych serc:
4 białka – u mnie ważyły dokładnie 140 g
szczypta soli
240 g drobnego cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
nadzienie:
300 ml śmietanki 36%
2 łyżki soku malinowego
2 łyżeczki cukru pudru
do podania:
mrożone maliny i jeżyny- oczywiście mogą być świeże
Kilka rad: Obawiasz się robienia domowych bez- koniecznie przeczytaj mój krótki poradnik- jest TUTAJ. Nie masz soku malinowego, a chcesz uzyskać różowy kolor- przed ubijaniem śmietanki dodaj kropelkę czerwonego barwnika. Masz problem z ubiciem śmietanki lub chcesz by dłużej utrzymała sztywną konsystencję- ubij ją z dodatkiem śmietanfixu. Nie masz malin i jeżyn- deser możesz podać z ziarenkami granatu lub truskawkami. Nie chcesz bawić się w robienie małych serc- zrób jedno lub dwa większe- łatwo uformujesz je łyżką <3
Przygotować bezowe serca. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać tak długo, aż kryształki cukru nie będą wyczuwalne ( najlepiej sprawdzić to rozcierając między palcami odrobinę piany). Piana powinna być bardzo gęsta i błyszcząca. Na koniec dodać skrobię, wlać sok z cytryny i króciutko miksować całość.
Piekarnik rozgrzać do 90 stopni C (piekę z termoobiegiem).
Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia- można przykleić papier do blaszki używając odrobiny ubitej bezy. Do dużego rękawa cukierniczego założyć ozdobną tylkę (lub po prostu odciąć róg) i przełożyć do niego pianę.
Wyciskać serca, najpierw ramkę serca, następnie jej wypełnienie i jeszcze jedną ramkę wokół- by utworzyć niewielki rant. Serca mają mieć około 7 na 7 cm :)
Włożyć blaszki do rozgrzanego piekarnika i piec serca około 2 godziny-będą chrupiące (lub krócej jeżeli wolicie bardziej piankowe wnętrze bezy;)
Wyjąć, przestudzić i do momentu podania przechowywać w szczelnym pojemniku.
Przed podaniem… Śmietankę 36 % wymieszać z sokiem malinowym ubić na sztywno pod koniec wsypać przesiany cukier puder i jeszcze chwilkę miksować.
Nakładać po dwie czubate łyżki śmietanki na każde serce, na wierzch rozkruszyć mrożone maliny lub pokrojone jeżyny(nie kruszą się tak łatwo jak malin,y a podane w całości będą zbyt zimne dla podniebienia) od razu podawać :)
Dodaj komentarz