Sernik śmietankowo-truskawkowy
3 lutego 2016
Sernik, który jest połączeniem dwóch pysznych przepisów, które już znacie z bloga. Pierwsza, to sernik pieczony według przepisu na Wasz ulubiony sernik śmietankowy (tylko z mniejszej porcji), druga warstwa to pyszny truskawkowy koktajl utwardzony niewielką ilością żelatyny podobnie jak w deserze "Truskawkowe niebo" :) Połączenie różnych smaków i konsystencji- pychota <3 Idę po kawałek ;)
Składniki na tortownicę o średnicy około 21 cm:
na sernik:
3 małe jajka
1/2 szklanki cukru
500 g dobrego, tłustego (15-18%) twarogu dwukrotnie zmielonego
150 ml śmietanki kremówki 30%
szczypta soli
1 czubata łyżka budyniu śmietankowego
na warstwę truskawkową:
300 g truskawek
300 g śmietanki 18%
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
50 ml wrzątku
1 lekko czubata łyżka żelatyny
* Gdy używamy mrożonych truskawek można dać ich trochę więcej, należy je lekko rozmrozić, zagotować na wolnym ogniu, zblendować, na koniec dodać sok z cytryny, następnie wystudzić i postępować jak w wypadku świeżych truskawek.
Przygotować sernik. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C (grzanie góra dół).
Jajka wbić do miski, zmiksować do połączenia razem z cukrem i szczyptą soli.(Nie ubijać).Dodać pozostałe składniki (twaróg, śmietankę, budyń) i miksować, aż do uzyskania jednolitej konsystencji- masa będzie dość rzadka.
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia (najlepiej złożyć go podwójnie, by był grubszy i lepiej uszczelniał tortownicę). Przelać masę do przygotowanej tortownicy, umieścić w rozgrzanym piekarniku i piec przez około 50 minut. Uchylić piekarnik, zostawić tam sernik jeszcze przez 10 minut, następnie pozostawić do ostudzenia na blacie, dokładnie zabezpieczyć wierzch tortownicy folią spożywczą i schłodzić.
W międzyczasie przygotować masę truskawkową.
Zagotować wodę i odmierzyć 50 ml wrzątku, od razu wsypać żelatynę i energicznie mieszać, aż do dokładnego rozpuszczenia się grudek żelatyny. Przestudzić.
Truskawki, śmietanę, cukier i sok z cytryny umieścić w wysokim naczyniu i zblendować na gładką masę.
Rozpuszczoną, jeszcze ciepłą żelatynę wlać do koktajlu truskawkowego i dokładnie zmiksować całość. Przelać na zimny sernik, zabezpieczyć tortownicę z wierzchu folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Dodaj komentarz