OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Sernik śmietankowo-truskawkowy

3 lutego 2016

Email
Print Friendly

 

Sernik, który jest połączeniem dwóch pysznych przepisów, które już znacie z bloga. Pierwsza, to sernik pieczony według przepisu na Wasz ulubiony sernik śmietankowy (tylko z mniejszej porcji), druga warstwa to pyszny truskawkowy koktajl utwardzony niewielką ilością żelatyny podobnie jak w deserze "Truskawkowe niebo" :)  Połączenie różnych smaków i konsystencji- pychota <3 Idę po kawałek ;)

 

 

 

Składniki na tortownicę o średnicy około 21 cm:

na sernik:

3 małe jajka

1/2 szklanki cukru

500 g dobrego, tłustego (15-18%) twarogu dwukrotnie zmielonego

150 ml śmietanki kremówki 30%

szczypta soli

1 czubata łyżka budyniu śmietankowego

na warstwę truskawkową:

300 g truskawek

300 g śmietanki 18%

1/3 szklanki cukru

1 łyżeczka soku z cytryny

50 ml wrzątku

1 lekko czubata łyżka żelatyny

* Gdy używamy mrożonych truskawek można dać ich trochę więcej, należy je lekko rozmrozić, zagotować na wolnym ogniu, zblendować,  na koniec dodać sok z cytryny, następnie wystudzić i postępować jak w wypadku świeżych truskawek.

 

Przygotować sernik. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C (grzanie góra dół).

Jajka wbić do miski, zmiksować do połączenia  razem z cukrem i szczyptą soli.(Nie ubijać).Dodać pozostałe składniki (twaróg, śmietankę, budyń) i miksować, aż do uzyskania jednolitej konsystencji-  masa będzie dość rzadka.

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia (najlepiej złożyć go podwójnie, by był grubszy i lepiej uszczelniał tortownicę). Przelać masę do przygotowanej tortownicy, umieścić w rozgrzanym piekarniku i piec przez około 50 minut. Uchylić piekarnik, zostawić tam sernik jeszcze przez 10 minut, następnie pozostawić do ostudzenia na blacie, dokładnie zabezpieczyć wierzch tortownicy folią spożywczą  i schłodzić.

W międzyczasie przygotować masę truskawkową.

Zagotować wodę i odmierzyć 50 ml wrzątku, od razu wsypać żelatynę i energicznie mieszać, aż do dokładnego rozpuszczenia się grudek żelatyny. Przestudzić.

Truskawki, śmietanę, cukier i sok z cytryny umieścić w wysokim naczyniu i zblendować na gładką masę.

Rozpuszczoną, jeszcze ciepłą żelatynę wlać do koktajlu truskawkowego i dokładnie zmiksować całość. Przelać na zimny sernik, zabezpieczyć tortownicę z wierzchu folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

 

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl