Szarlotka z połówkami jabłek (na serku homogenizowanym)
25 lutego 2016

Popularna w ostatnim czasie szarlotka, nietypowa- bo z dodatkiem serka homogenizowanego, który nadaje jej delikatności. Dość szybka w przygotowaniu, bo jabłek nie trzeba trzeć ani kroić. Można ją polukrować lub po prostu oprószyć cukrem pudrem. Jeżeli jeszcze takiej nie próbowaliście to czas to zmienić ;) Lubicie zapach domowego ciasta w piekarniku? Bo ja uwielbiam! <3
Składniki:
na ciasto:
1 kostka masła (200 g) zimnego pokrojonego w kawałki
150g waniliowego serka homogenizowanego (np. 1 op. Danio)
2 żółtka
2 i 1/2 szklanki mąki
szczypta soli
2/3 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
nadzienie:
6 dużych jabłek lub 9 mniejszych
2 łyżeczki cynamonu
+ cukier puder lub lukier
Rada: Dno blaszki wykładamy papierem po pieczenia. Forma nie musi mieć idealnego do ciasta wymiaru, może być większa (cisto nie musi jej w całości wypełniać). Im cieniej rozwałkujecie ciasto-tym lepiej :)
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko. Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Umieścić w woreczku, rozpłaszczyć i włożyć do zamrażarki na czas obierania jabłek i rozgrzewania piekarnika.
Jabłka obrać przekroić na połówki . Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C.
Ciasto podzielić na dwie części jedną trochę większą od drugiej.
Rozwałkować cieniutko mniejszą część na spód ciasta (między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i podsypując delikatnie mąką) na cienki prostokąt o wymiarach około 25 na 35 cm. Ułożyć połówki jabłek, posypać je cynamonem. Rozwałkować większą część na nieco większy niż wcześniej prostokąt, przełożyć na jabłka i posklejać ciasto na brzegach. Nakłuć z wierzchu cisto nożem (w kilku miejscach). Piec około 50-60 minut. Wystudzić Posypać cukrem pudrem lub polukrować. Gotowe :)
Dodaj komentarz
chodź mam 11 lat to każdy z przepisów umiem zrobić
To bardzosię cieszę Madziu! 🙂 Musisz być bardzo zdolna 🙂 Pozdrawiam :*