Babka gotowana z truskawkową polewą
19 marca 2016

Muszę przyznać, że to moje smakowe odkrycie. Babka gotowana jest o wiele bardziej puszysta i wilgotna niż tradycyjne babki piaskowe. Z tego przepisu można również upiec babkę jeżeli nie macie formy do gotowania, a jeśli „nie lubicie się” ze swoim piekarnikiem ;) to polecam kupić taką właśnie formę (dostępna TUTAJ). Babka bez problemu wychodzi z formy po ugotowaniu, a przechowywana w szczelnym pojemniku zachowuje swą wilgotność. Lukier z wierzchu jest zupełnie naturalny, przygotowany na bazie domowego soku truskawkowego oraz cukru pudru, w smaku truskawki są delikatnie wyczuwalne, ale polewa przepięknie pachnie :) Jeżeli nie macie skoku ani kompotu truskawkowego w swojej spiżarni może macie jakiś inny? Na przykład malinowy lub porzeczkowy? Wykorzystajcie je do przygotowania naturalnie kolorowych pachnących latem lukrów , którymi ozdobicie swoje wielkanocne wypieki :) Jeżeli chcecie przygotować dekorację z kwiatów takich jak na zdjęciu, a za oknem nie widać jeszcze u Was kwitnących drzew- na tydzień przed Wielkanocą umieśćcie gałązki czereśni lub śliwy w wazonie z wodą- szybko zakwitną. Ja już od miesiąca mam kwiecień w domu ;)
Po więcej zdjęć i odrobinę prywaty ;) zapraszam na mój INSTAGRAM
Składniki na dużą babkę:
6 dużych jaj (w temperaturze pokojowej)
250 g miękkiego masła
1 szklanka drobnego cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżka kakao
2 łyżeczki (z małą górką) proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżki mleka
+ 1 łyżka przyprawy do sernika (mieszanka kardamonu, wanilii, zmielonej skórki z pomarańczy- dodałam, bo akurat wpadła mi w ręce ;) i fajnie się sprawdziła).
+ można dodać startą skórkę z pomarańczy lub cytryny
na lukier:
4 łyżki soku lub kompotu truskawkowego
szklanka cukru pudru
Formę wysmarować dokładnie masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą. W dużym wysokim garnku zagotować wodę (garnek napełnić do 3/4 wysokości).
W misce umieścić miękkie masło ucierać na puszystą masę. Dodać cukier oraz ekstrakt waniliowy i ucierać około 5 minut, aż cukier się niemal rozpuści. Następnie wbijac po jednym jajku, po każdym dokładnie miksując. W osobnym naczyniu wymieszać mąki, kakao, przyprawy oraz proszek do pieczenia-przesiać całość przez sitko do masy. Dodać mleko i miksować na wolnych obrotach, aż do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta.
Przelać do formy, wyrównać, formę zamknąć i umieścić w garnku z lekko gotującą się wodą. W razie potrzeby, gdyby forma się przechylała w wodzie, należy umieścić w garnku puste słoiki, które ustabilizują formę. Powinna być znużona do 3/4 wysokości. Garnek przykryć pokrywką i gotować babkę w ten sposób około 1,5 godziny. Po tym czasie wyjąć babkę z formy na kratkę cukierniczą lub talerz i wystudzić.
Przygotować lukier ucierając podane wyżej składniki. Dowolnie udekorować. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Dodaj komentarz
Pięknie wygląda, zwłaszcza ten lukier. Chyba ukradnę na niego przepis. Ja na swoim blogu też mam dwa przepisy na babki gotowane. Zapraszam: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/