Babka z owieczką
16 marca 2016
Babka do której potrzebna jest nieduża foremka keksówka (użyłam dokładnie
TEJ
) oraz foremka do wycinania ciasteczek (użyłam
TAKIEJ
) u mnie jest to owieczka, ale może o być kaczuszka, kurczaczek, jajko lub zajączek. Można też powycinać różne kształty, wtedy babka będzie jeszcze ciekawsza :) A w jaki sposób ją robimy? Najpierw pieczemy kakaową babkę, następnie kroimy na kromki jak chleb, wycinamy kształty foremką do ciasteczek. Pozostałe ścinki można zjeść do kawki lub przygotować z nich deser w szklankach np. okruszki ciasta + bita śmietana + potarta czekolada+ truskawki lub banany-będzie pyszny :). Następnie przygotowujemy ciasto na jasną babkę (u mnie z dodatkiem domowego ekstraktu różanego) , nakładamy trochę surowego cista do foremki, układamy powycinane kształty i zalewamy resztą ciasta. W ten sposób pieczemy :) Wierzch polukrowałam lukrem również z dodatkiem ekstraktu różanego, ale można użyć np. domowego soku malinowego lub po prostu soku z cytryny jako bazy lukru. A jak smakuje? Jak tradycyjna babka piaskowa z lekką różaną nutką :) Czyż nie jest urocza? :)
* * *
Składniki na babkę o wymiarach dna 17,5 na 8,5 cm:
ciasto kakaowe:
150 g miękkiego masła
150 g cukru
szczypta soli
3 jajka
180 g mąki
20 g gorzkiego kakao
1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mleka
na ciasto jasne:
200 g miękkiego masła
200 g cukru
szczypta soli
4 jajka
200 g mąki pszennej tortowej
1 opakowanie budyniu bez cukru (użyłam malinowego)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki domowego ekstraktu różanego / soku malinowego lub z cytryny
na lukier:
3 łyżki płynu (u mnie łyżka domowego ekstraktu różanego+ łyżka soku z cytryny+ łyżka soku malinowego)
1 szklanka cukru pudru
do dekoracji:
płatki z jednej róży
czekoladowe jajeczka
Zaczynamy od kakaowego ciasta. Najlepiej by składniki były w temperaturze pokojowej.
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C. W misce umieścić masło z cukrem oraz z szczyptą soli i ucierać mikserem na puszystą masę około 3 minuty. Dodawać po jednym jajku, po każdym jajku dokładnie połączyć masę. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia, wymieszać i przesiać przez sitko do masy, dodać łyżkę mleka i zmiksować całość na wolnych obrotach miksera. Formę keksówkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przełożyć do niej ciasto i piec do suchego patyczka przez około 40-45 minut. Wyjąć z formy na kratkę cukierniczą ewentualnie na talerz. Wystudzić i pokroić na kromki, następnie wycinać dowolny kształt.
Przygotować jasną masę.Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C. W misce umieścić masło z cukrem oraz z szczyptą soli i ucierać mikserem na puszystą masę około 3 minuty. Dodawać po jednym jajku, po każdym jajku dokładnie połączyć masę. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, budyń oraz proszek do pieczenia, wymieszać i przesiać przez sitko do masy, dodać 2 łyżki płynu (ekstraktu różanego lub soku malinowego czy cytrynowego) i zmiksować całość na wolnych obrotach miksera. Formę keksówkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Na dno nałożyć cienką warstwę jasnej masy, poukładać owieczki jedna przy drugiej, przykryć pozostałą częścią ciasta. Piec do suchego patyczka przez około 45-50 minut. Wyjąć z formy i wystudzić.
Przygotować lukier ucierając podane składniki w moździerzu lub misce. Rozsmarować na babce, udekorować ją wedle uznania lub tak jak na zdjęciach :)
Uwaga: Należy bardzo ostrożnie wycinać i wyjmować z foremek kształty z kakaowego ciasta. Jasne ciasto można przełożyć do rękawa cukierniczego i w ten sposób wycisnąć do foremki by łatwiej dostać się we wszystkie „zakamarki” i by kakaowe owieczki nie połamały się pod ciężarem ciasta. Można zamiast ciemnego ciasta przygotować ciasto kolorowe z dodatkiem barwnika i wycinać kolorowe jajka zamiast baranków lub np. żółte kurczaczki- wszystko zależy od tego jakie macie foremki i jaki efekt chcecie uzyskać :) Fajny zestaw foremek znajdziecie TUTAJ
.
Dodaj komentarz
Piękna babka 🙂 Kiedyś probowałam ja zrobić, ale nistety nie podołałamm 😉
Dziękuje Natalio 🙂 Dla mnie najtrudniejsze w tej babce jest wycinanie baranka i oddzielanie go od foremki tak by się nie pokruzył i nie połamał… ale myślę, że z innymi kształtami foremek byłoby łatwiej. Muszą być też ciasno ułożone baranki by nie wypłynęły na górę podczas pieczenia w jasnym cieście 🙂 Pozdrawiam ciepło :*
Dzień dobry, nie mogę się napatrzeć na przepiękne zdjęcia i cudowne wypieki.:)
Mam również pytanie techniczne: czy owieczki mają być zalane w całości jasną masą?:)
Pozdrawiam serdecznie! 🙂
Dziękuję Natalio 🙂 Ciasto nie musi pokrywać całych owieczek, najważniejsze, żeby dobrze przylegały do siebie i żeby nie wypłynęły na wierzch. Białe ciasto najlepiej wysiskać po bokach używając worka cukierniczego, ono urośnie i zakryje owieczki podczas pieczenia. Pozdrawiam :*
Witam, A co myśli Pani o czarnym biszkopcie na blasze, aby nieco odchudzic babkę?
Myślę,że można spróbować 🙂
Robiłam, jest pyszna, polecam, u mnie z kaczuszką 😊