Domowe masło w wielkanocnej foremce
16 marca 2016
Ś
więta to wyjątkowy czas… Robimy mnóstwo pyszności, przygotowujemy domowe pieczywo, a może żeby było zupełnie wyjątkowo przygotujecie również domowe masło?
To naprawdę proste! Wystarczy ubijać śmietankę kremówkę w malakserze lub mikserem przez około 7-8 minut, aż oddzieli się masło. Następnie trzeba je odsączyć przez gazę by pozbyć się maślanki, umieścić w foremce i schłodzić. W okresie Wielkanocnym można kupić w bardzo dobrej cenie tradycyjne drewniane foremki do masła. Duży ich wybór jest w sklepie internetowym
garneczki.pl
, zobacz
TUTAJ
. Do domowego masła można dodać szczyptę soli. Jeżeli nie macie ochoty robić domowego masła, możecie oczywiście uformować maślanego baranka umieszczając w foremce miękkie masło, później wystarczy je schłodzić i wyjąć z foremki :) Ale co domowe masło …to domowe ;)
Składniki na 1 maślanego baranka przygotowanego w TAKIEJ
formie:
330 ml śmietanki 30% (użyłam jednego kubka z Mlecznej Doliny )
szczypta soli (jeżeli chcecie by miało lekko słony posmak)
Śmietankę umieścić w wysokim i wąskim naczyniu lub w pojemniku malaksera. Ubijać mikserem (lub w malakserze) aż powstanie bita śmietana, dodać szczyptę soli (jeśli chcecie) i dalej ubijać, aż śmietanka zacznie się rozwarstwiać na maślankę i masło. Na sitku umieścić gazę i odcedzić całość. Na gazie powinny pozostać grudki masła. Należy je odcisnąć w dłoniach (można założyć gumowe rękawiczki), następnie pod bieżącą zimną wodą ściskać i schładzać masło, aż lekko stwardnieje. Drewnianą foremkę na masło wyłożyć folią spożywczą. W wypadku baranka foremkę należy rozłożyć , na każdą połówkę położyć kawałek przezroczystej folii spożywczej i złożyć ponownie w całość. Umieścić jeszcze miękkie masło w foremce, dokładnie je „upychając” we wszystkie szczeliny. Schłodzić w lodówce lub zamrażarce na kilkanaście minut. Wyjąć maślanego baranka. Przechowywać w lodówce.
Dodaj komentarz