Mazurek cytrynowy
7 marca 2016
J
eżeli chcecie zrobić w najbliższe Święta Wielkanocne swój pierwszy mazurek to zróbcie właśnie ten :) Nie potrzebna jest foremka w kształcie jaja- wystarczy zrobić szablon z kartki A4 przyłożyć do rozwałkowanego ciasta i wyciąć kształt przy użyciu np. okrągłego noża do pizzy. Mazurek cytrynowy w takim wydaniu będzie smakował wszystkim bez wyjątku :) i można przygotować go już na kilka dni przed świętami, ale należy przechowywać go w pojemniku na ciasto w chłodnym miejscu- żeby nie wysychał. Odrobiny chrupkości dodają migdałowe „ozdoby”, a uroku kwiaty kwitnącej wiśni. Mazurek ma optymistyczny wiosenny kolor i smakuje wspaniale :) Polecam :)
Składniki :
Na kruchy spód:
200 g mąki
40 g cukru pudru
100 g zimnego masła pokrojonego na małe kawałeczki
2 płaskie łyżki jogurtu greckiego
szczypta soli
kilka kropli olejku cytrynowego
Na masę cytrynową:
60 g masła
2 łyżki mleka
1 łyżka cukru wanilinowego
60 g cukru pudru
100 g mleka w proszku
2-3 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
kilka kropel żółtego barwnika
Do dekoracji:
płatki migdałowe i całe migdały bez łupinek
Z podanych składników zagnieść ciasto kruche, początkowo rozcierać składniki między palcami, później zagnieść całość w kulkę i rozpłaszczyć, owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce na 20-30 minut.
W tym czasie można przygotować szablon jaja. Przygotować kartkę A4 odrysować na niej koło o średnicy 20 cm, użyć do tego np. obręczy tortownicy lub pokrywki. Dorysować „na oko” górną część jaja i wyciąć. Następnie zgiąć na pół i wyrównać- Gotowe :) Mój szablon ma wysokość 29 cm.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
Schłodzone ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, przyłożyć szablon i wyciąć kształt jaja używając np. noża do pizzy lub radełka.
Przełożyć razem z papierem z dołu na blaszkę i piec około 15 minut, aż do ładnego zarumienienia się ciasta. Wyjąć i wystudzić.
Przygotować masę. Do jednej miseczki przesiać przez sitko cukier puder, do drugiej przesiać mleko w proszku, a do małej filiżanki wycisnąć sok z cytryny i zetrzeć skórkę- wszystko trzeba przygotować zanim rozpoczniemy podgrzewanie składników. W rondelku umieścić masło, mleko oraz cukier wanilinowy i odrobinę żółtego barwnika spożywczego. Podgrzewać na średniej mocy palnika i zagotować mieszając. Wsypać cukier puder , zamieszać i ponownie zagotować. Zdjąć z palnika. Wsypać przesiane mleko w proszku zamieszać energicznie rózgą kuchenną i od razu wlać sok z cytryny wymieszany ze startą skórką. Wymieszać dokładnie- masa powinna być jednolita i gęsta.
Gęstniejącą masę przelać na spód i rozprowadzić łyżką. Udekorować przyklejając do masy migdały- tak jak na zdjęciu lub po swojemu :)
Dodaj komentarz