Mazurek migdałowy
11 marca 2016
Jeszcze jeden pomysł na mazurek- jest to w zasadzie takie połączenie trzech mazurków, które już są na blogu, ale z migdałami w roli głównej. Przepyszny spód z dodatkiem mielonych migdałów podobnie jak w
mazurku bakaliowym, wyborna masa na bazie białej czekolady i jogurtu jak w mazurku z bratkami, no i migdałowa dekoracja i kształt jaja jak w mazurku cytrynowym. Całość komponuje się przepysznie <3 Bardzo polecam :)
Na kruchy spód:
130 g mąki pszennej tortowej
80 g mielonych migdałów
40 g cukru pudru
90 g zimnego masła pokrojonego na małe kawałeczki
1 żółtko
szczypta soli
na masę:
2 tabliczki białej czekolady po 100 g każda
pół szklanki jogurtu greckiego
opcjonalnie kilka kropel barwnika np. czerwonego
na wierzch:
około 60 g całych migdałów
około 40 g płatków migdałowych
łyżka wiórków kokosowych (niekoniecznie)
Wszystkie składniki na spód umieścić w misce i rozcierać między palcami, aż do momentu powstania sypkiej kruszonki. Zagnieść całość w kulkę, rozpłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.
W tym czasie można przygotować szablon jaja. Przygotować kartkę A4 odrysować na niej koło o średnicy 20 cm, użyć do tego np. obręczy tortownicy lub pokrywki. Dorysować „na oko” górną część jaja i wyciąć. Następnie zgiąć na pół i wyrównać- Gotowe :) Mój szablon ma wysokość 29 cm.
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C.
Ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Można delikatnie podsypać mąką.
Przyłożyć wycięty szablon i za pomocą noża do pizzy wyciąć spód mazurka.
Przełożyć razem z papierem z dołu na blaszkę i piec około 15 minut, aż do ładnego zarumienienia się ciasta. Wyjąć i wystudzić.
Przygotować migdały do dekoracji. Jeżeli kupicie całe migdały w łupinkach, należy się ich pozbyć. Ja umieszczam je w rondelku z gotującą się wodą, przykrywam pokrywką i na wolnym ogniu gotuję około 2 minuty, po tym czasie odcedzam, przepłukuję zimną wodą, następnie ściskając między palcami każdego migdałka bez problemu pozbywam się łupinek.
Żeby migdały miały jeszcze lepszy smak można zarówno płatki jak i całe migdały delikatnie podprażyć na lekko rozgrzanej suchej patelni, od czasu do czasu przemieszać, aż uzyskają ładny rumiany kolor.
Przygotować masę z białej czekolady. W rondelku zagotować wodę, na rondelku umieścić miskę (używam plastikowej) tak by nie dotykała wody, następnie zmniejszyć temperaturę palnika, żeby woda jedynie delikatnie się gotowała, a miska była ogrzewana jedynie przez parę, bo biała czekolada bardzo nie lubi zbyt wysokiej temperatury. Czekoladę połamać i umieścić w misce, gdy zmięknie zamieszać całość i wyłączyć palnik. Nabrać na łyżkę troszkę czekolady i odłożyć- będzie potrzebna do „przyklejenia” migdałów na zewnętrzną ramkę mazurka. Każdy migdał maczamy w odrobinie czekolady i przyklejamy wokół jaja. Ale najpierw mieszamy czekoladę z jogurtem…
W miseczce umieścić jogurt, dodać do niego łyżkę płynnej czekolady i wymieszać, następnie dodać kolejną łyżkę i znów wymieszać, na koniec połączyć zawartość obu naczyń. Można dodać dowolny barwnik i wymieszać. Umieścić na chwilę w lodówce i obserwować gęstość masy. W między czasie zrobić ramkę z całych migdałów przyklejając je na odrobinie płynnej białej czekolady, którą odłożyliśmy.
Gdy masa będzie już dość gęsta przelać ją na spód mazurka i równomiernie rozprowadzić. Następnie udekorować go tak jak na zdjęciach lub wedle uznania.
Dodaj komentarz