Wianuszki bezowe z pistacjami
8 marca 2016

No i znów bezy ;) Dziś propozycja w wiosennym wydaniu :) Wianuszki albo też jak ktoś woli gniazdka udekorowane posiekanymi pistacjami, to moja Wielkanocna wariacja na temat bez. Można je upiec spokojnie na kilka dni przed świętami. Pieczone w niskiej temperaturze zachowają ładny biały kolor i nadany kształt. W szklanych paterach czy słoikach ślicznie udekorują świąteczny stół, a wśród gości na pewno znajdą wielbiciele bezowych słodkości ;) Żeby orzechy dobrze trzymały się wianuszków po należy posypać surowe bezy posiekanymi pistacjami, a następnie delikatnie docisnąć do piany bezowej (ja tego nie zrobiłam dlatego część pistacji odpadła ;D
Składniki na 16-20 wianuszków o średnicy 6-7 cm:
140 g białka jaja (z 4 jaj)
240 g cukru
szczypta soli
czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
80-100 g orzechów pistacjowych (bez łupinek)
Rada: do piany bezowej można dodać odrobinę zielonego barwnika :)
Orzechy obrać z łupinek i posiekać.
Przed przystąpieniem do robienia bezy, przeczytaj jak zrobić to dobrze-> TUTAJ. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać tak długo, aż kryształki cukru nie będą wyczuwalne ( najlepiej sprawdzić to rozcierając między palcami odrobinę piany). Piana powinna być bardzo gęsta i błyszcząca. Na koniec dodać skrobię, wlać sok z cytryny i króciutko miksować całość.
Piekarnik rozgrzać do 90 stopni C (piekę z termoobiegiem).
Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia- można przykleić papier do blaszki używając odrobiny ubitej bezy. Do dużego rękawa cukierniczego założyć ozdobną tylkę (użyłam Wilton 6B może też być np. Wilton 1M) i przełożyć do niego pianę.
Wyciskać wianuszki-dwa kółeczka jedno na drugim. Posypać posiekanymi orzechami i lekko je podociskać łyżeczką.
Włożyć blaszki do rozgrzanego piekarnika i piec bezy około 1,5-2 godziny-będą chrupiące (lub krócej jeżeli wolicie bardziej piankowe wnętrze bezy;) Wyjąć, pozostawić do wystygnięcia około 10 minut, umieścić w szczelnym pojemniku i tak przechowywać.
Dodaj komentarz
Bardzo fajny przepis