OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Wielkanocne czekoladki- babeczki

16 marca 2016

Email
Print Friendly

 

Najbardziej rozkoszne babeczki na blogu:) Te słodziki to nic innego jak roztopiona czekolada przelana do idealnej foremki. Użyłam czekolady mlecznej oraz białej z dodatkiem różowego lub niebieskiego barwnika albo bez. Może podarujecie komuś w Wielkanoc takie słodkie czekoladki w jakimś ładnym ręcznie robionym opakowaniu?  Z jednej tabliczki czekolady (100 g) otrzymujemy dokładnie 10 czekoladowych babeczek. Każda z nich jest malutka, wielkością podobna do przepiórczego jaja. O tej foremce marzyłam już od kilku lat, a dzięki uprzejmości sklepu internetowego garneczki.pl stałam się jej właścicielką :D. Foremka jest wykonana z bardzo dobrej jakości sztywnego sylikonu, można ją myć w zmywarce. Takie czekoladki można wykorzystać do dekoracji świątecznych wypieków, można ułożyć je też na paterze pomiędzy ciastami. A do czego jeszcze można wykorzystać foremkę prócz czekoladek? Do uroczych kostek lodu- na zdjęciach w "babeczki" jasnoróżowymkolorze to kostki lodu zrobione z wody z niewielkim dodatkiem soku malinowego. Oczywiście możecie zrobić w niej mini galaretki lub maleńkie panna cotty, którymi można ozdobić wielkanocne ciasta. Foremkę można kupić TUTAJ, bardzo polecam :)

 

 

 

 

Na 10 czekoladek:

1 tabliczka (100g) dobrej jakości czekolady mlecznej, gorzkiej lub białej

+ opcjonalnie kilka kropel barwnika

+ odrobina oleju do natłuszczenia formy

 

Czekoladę połamać umieścić w misce, a miskę położyć na garnku z gotującą się na wolnym ogniu wodą. Miskę (używam plastikowej) powinna ogrzewać jedynie para- zwłaszcza w wypadku białej czekolady, która nie lubi zbyt wysokiej temperatury. Poczekać aż czekolada wyraźnie zmięknie.

W między czasie natłuścić foremkę używając odrobiny oleju i ręcznika papierowego. Warstwa tłuszczu powinna być jak najcieńsza, ale równomiernie rozprowadzona po całej formie.

Miękką czekoladę wymieszać rózgą kuchenną. Do białej można w tym momencie dodać barwnik i wymieszać. Przelać czekoladę do komór w foremce. Umieścić w lodówce na kilkanaście minut lub dłużej i wyjąć z foremek-wystarczy „wycisnąć” każdą czekoladkę. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

Inne foremki do czekoladek znajdziecie TUTAJ.

 

 

 

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl