Drożdżówki z rabarbarem
21 kwietnia 2016
Domowe drożdżówki z rabarbarem, to u mnie obowiązkowy wypiek zwiastujący prawdziwą wiosnę :) Ciasto drożdżowe ma w sobie coś niezwykłego… jego zapach kojarzy mi się ciepłym i przytulnym domem, uwielbiam je robić zwłaszcza w postaci małych drożdżowych bułeczek z dodatkiem sezonowych owoców, choć rabarbar to podobno warzywo ;) Zwykle robię małe porcje, bo uznaję tylko świeżuteńkie drożdżówki (najlepiej jeszcze ciepłe) i wolę upiec je nawet dwa dni pod rząd, niż jeść tak zwane „wczorajsze”, ale to takie moje małe dziwactwo :P Idealne na majówkę, polecam zabrać je na piknik, wycieczkę rowerową lub zjeść jeszcze ciepłe w ogrodzie :)
Składniki na 8 niedużych drożdżówek:
1 i 1/4 szklanki mąki
3 czubate łyżki cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1/4 kostki drożdży (25 g)
80 g masła
4 łyżki mleka+1 łyżeczka mleka
1/4 łyżeczki soli
1 jajko
1 żółtko
nadzienie:
3-4 młode pędy rabarbaru
2 łyżki cukru
2 łyżki dżemu truskawkowego
do posmarowania:
odrobina białka wymieszana z łyżką mleka
cukier puder do oprószenia
Drożdże pokruszyć do małej miseczki i zasypać dwoma łyżeczkami cukru wanilinowego, dodać łyżeczkę mleka i rozcierać, aż całość będzie płynna. Masło roztopić w rondelku, zdjąć z palnika, dodać cukier, sól, pozostałe mleko i mieszać, aż cukier się rozpuści. Gdy całość będzie letnia, dodać jajko i żółtko- wymieszać dokładnie trzepaczką, dolać drożdże, zamieszać całość i przelać do miski z mąką. Wyrabiać na jednolite, sprężyste ciasto- gdy będzie odchodzić od brzegów miski i przestanie się bardzo kleić, to znak, że jest wyrobione. Miskę z ciastem nakryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1h 10 min.
Gdy ciasto wyrasta… przygotować rabarbarowe nadzienie. Rabarbar pokroić na małe kawałki i zasypać dwoma łyżkami cukru- odstawić na minimum pół godziny, aż puści trochę soku. Odcedzić na sitku, następnie wymieszać z dżemem truskawkowym (użyłam takiego o gładkiej konsystencji).
Gdy ciasto wyrośnie uformować z niego wałek i podzielić nożem na 8 części. Dłonie natłuść olejem, z każdego kawałka uformować kulkę i odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 45 minut. Po tym czasie, w każdej bułeczce zrobić spore wgłębienie, ciasto powinno być na środku bardzo cienkie, we wgłębieniach ułożyć po czubatej łyżce nadzienia. Posmarować brzegi białkiem roztrzepanym z mlekiem. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C i piec bułeczki przez ok. 15 min.
Uwaga: Do drożdżówek można przygotować dodatkowo kruszonkę np. z
TEGO przepisu i oprószyć nią bułeczki przed pieczeniem. Ciasto powinno mieć dość rzadką konsystencję podczas wyrabiania. Kawałki rabarbaru nie powinny być zbyt duże.
Dodaj komentarz