Serniczki z patelni
13 kwietnia 2016

Dawno nie jedliśmy czegoś tak pysznego… ;) To nie są racuszki czy placki- to po prostu serniczki z patelni! Fantastyczny słodki podwieczorek do przygotowania w kilka chwil, przepis bardzo prosty, a ten smak… pycha! Należy tylko pamiętać by smażyć je na średnio rozgrzanej patelni. Delikatne, pachnące… więcej już nic nie piszę… po prostu je zróbcie :)
Składniki na 8 serniczków :
250 g tłustego twarogu typu klinek
2 białka jaja+ szczypta soli
1 łyżeczka cukru wanilinowego
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki mąki pszennej + mąka do oprószenia
olej lub masło klarowane do smażenia
+ cukier puder do oprószenia, truskawki do podania
Twaróg umieścić w niedużej misce i rozgnieść widelcem. W wysokim kubku ubić dwa białka jaja ze szczyptą soli, dodać cukier puder i cukier wanilinowy i jeszcze chwilę ubijać. Przełożyć pianę do miski z twarogiem i delikatnie wymieszać, przesiać przez sitko mąkę i jeszcze raz delikatnie wymieszać całość. Blat lub deskę oprószyć dość obficie mąką, nabierać łyżką porcje masy twarogowej i delikatnie obtaczać je w mące formując kulki, które należy rozpłaszczyć przed ułożeniem na patelni z niewielką ilością średnio rozgrzanego tłuszczu.
Palnik rozgrzany powinien być na średniej mocy, a porcje serniczków „opanierowane” w niewielkiej ilości mąki. Smażyć aż się zarumienią (około 3 minuty z każdej strony) i delikatnie odwracać . Podawać na ciepło oprószone cukrem pudrem na przykład w towarzystwie truskawek ;)
Po więcej zdjęć zapraszam na INSTAGRAM :)
* * *
Dodaj komentarz
A czy może to być ser mascarpone?
To zupełnie inny ser, nie polecam zmiany 🙂