Ciasto “Banoffee” – z bananami i toffi :)
2 maja 2016
T
ym razem mam coś dla słodkolubnych ;) Spód z ciasta ucieranego przygotowałam w mojej ulubionej foremce-owocówce, posiada charakterystyczne wgłębienie, które można napełnić różnymi nadzieniami i za to ją uwielbiam :) Zachęcam do jej kupienia, kosztuje kilka złotych i można ją dostać bez problemu w sklepach. Tym razem rolę nadzienia pełni domowe toffi przygotowane w zaledwie kilka chwil oraz banany- takie połączenie ma swoją angielską nazwę "Banoffee" i dlatego tak nazwałam moje ciasto :) Jeżeli lubicie takie połączenie smaków, to będziecie baaardzo zadowoleni :)
Składniki na okrągłą formę owocówkę o śr.25-27 cm:
na spód:
160 g miękkiego masła
szczypta soli
130 g cukru
3 jajka (najlepiej w temp. pokojowej)
130 g mąki pszennej
30 g skrobi ziemniaczanej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
na toffi:
1/4 szklanki wody
spora szczypta soli
1 szklanka cukru
1/2 szklanki śmietanki kremówki
2 czubate łyżki masła
dodatkowo:
3 duże banany
odrobina soku z cytryny do skropienia bananów
1 i 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% (łącznie z toffi potrzebne jest 500ml)
1 łyżeczka pasty z wanilii lub 2 łyżeczki cukru waniliowego
+ masło i bułka tarta do formy
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
W misce umieścić masło, dodać cukier i ucierać mikserem, aż do uzyskania puszystej masy. Dodawać po jednym jajku, po każdym dokładnie zmiksować całość. Do masy przesiać mąkę, skrobię oraz proszek do pieczenia i krótko miksować całość na średnich obrotach, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Formę wysmarować dokładnie masłem i oprószyć bułką tartą. Ciasto wyłożyć na przygotowaną blaszkę i wyrównać. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ciasto około pół godziny. Po upieczeniu formę z ciastem odwrócić na kratkę cukierniczą-ciasto powinno bez problemu „wyjść” z formy.
Gdy ciasto się piecze… Przygotować toffi. W rondelku z grubym dnem wymieszać wodę z cukrem i umieścić na palniku ustawionym na najmocniejsze grzanie. Podgrzewać tak długo, aż karmel nabierze ciemno-złotej barwy(u mnie po 3-4 minutach). Zdjąć z palnika od razu dodać śmietankę, masło oraz szczyptę soli, mieszać rózgą kuchenną, aż toffi osiągnie jednolitą konsystencję. Wrócić z rondelkiem na palnik (ustawiony na średnią moc) i cały czas mieszając podgrzewać jeszcze pół minuty. Odstawić.
Banany pokroić na ćwiartki- tak jak na zdjęciach i skropić obficie sokiem z cytryny.
Śmietankę ubić z dodatkiem pasty z nasion wanilii lub z cukrem waniliowym.
Rozsmarować toffi na spodzie ciasta, ułożyć banany, na wierzch nałożyć ubitą śmietanę. Podawać od razu lub przechowywać w lodówce.
WSKAZÓWKI:
*Część sosu można odłożyć do popisania ciasta z wierzchu- gdy zbytnio zgęstnieje wystarczy go odrobinę podgrzać np. w mikrofali
* do ubicia śmietany można użyć dodatkowo dwóch opakowań śmietanfixu
* na wierzch można zetrzeć gorzką czekoladę
* jeżeli ciasto spędzi trochę czasu w lodówce to toffi będzie miało gęstszą konsystencję niż widać na zdjęciach :)
* inne przepisy z użyciem foremki owocówki znajdziesz TUTAJ
Dodaj komentarz
,,Rozpieszczasz nasze podniebienia”-to komentarz moich gości po spróbowaniu tego ciasta.Kolejny bardzo dobry przepis,dziękuję.
Bardzo miło mi to słyszeć <3 Serdecznie dziękuję za wiadomość :*