OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Ciasto “Banoffee” – z bananami i toffi :)

2 maja 2016

Email
Print Friendly

 

Tym razem mam coś dla słodkolubnych ;)  Spód z ciasta ucieranego przygotowałam w mojej ulubionej foremce-owocówce, posiada charakterystyczne wgłębienie, które można napełnić różnymi nadzieniami i za to ją uwielbiam :) Zachęcam do jej kupienia, kosztuje kilka złotych i można ją dostać bez problemu w sklepach. Tym razem rolę nadzienia pełni domowe toffi przygotowane w zaledwie kilka chwil oraz banany- takie połączenie ma swoją angielską nazwę "Banoffee" i dlatego tak nazwałam moje ciasto :) Jeżeli lubicie takie połączenie smaków, to będziecie baaardzo zadowoleni :)

 

 

 

 

Składniki na okrągłą formę owocówkę o śr.25-27 cm:

na spód:

160 g miękkiego masła

szczypta soli

130 g cukru

3 jajka (najlepiej w temp. pokojowej)

130 g mąki pszennej

30 g skrobi ziemniaczanej

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

na toffi:

1/4 szklanki wody

spora szczypta soli

1 szklanka cukru

1/2 szklanki śmietanki kremówki

2 czubate łyżki masła

dodatkowo:

3 duże banany

odrobina soku z cytryny do skropienia bananów

1 i 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% (łącznie z toffi potrzebne jest 500ml)

1 łyżeczka pasty z wanilii lub 2 łyżeczki cukru waniliowego

+ masło i bułka tarta do formy

 

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.

W misce umieścić masło, dodać cukier i ucierać mikserem, aż do uzyskania puszystej masy. Dodawać po jednym jajku, po każdym dokładnie zmiksować całość. Do masy przesiać mąkę, skrobię oraz  proszek do pieczenia i krótko miksować całość na średnich obrotach, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Formę wysmarować dokładnie masłem i oprószyć bułką tartą. Ciasto wyłożyć na przygotowaną blaszkę i wyrównać. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ciasto około pół godziny. Po upieczeniu formę z ciastem odwrócić na kratkę cukierniczą-ciasto powinno bez problemu „wyjść” z formy.

Gdy ciasto się piecze… Przygotować toffi. W rondelku z grubym dnem wymieszać wodę z cukrem i umieścić na palniku ustawionym  na najmocniejsze grzanie. Podgrzewać tak długo, aż karmel nabierze ciemno-złotej barwy(u mnie po 3-4 minutach). Zdjąć z palnika od razu dodać śmietankę, masło oraz szczyptę soli, mieszać rózgą kuchenną, aż toffi osiągnie jednolitą konsystencję. Wrócić z rondelkiem na palnik (ustawiony na średnią moc) i cały czas mieszając podgrzewać jeszcze pół minuty. Odstawić.

Banany pokroić na ćwiartki- tak jak na zdjęciach i skropić obficie sokiem z cytryny. Śmietankę ubić z dodatkiem pasty z nasion wanilii lub z cukrem waniliowym. Rozsmarować toffi na spodzie ciasta, ułożyć banany, na wierzch nałożyć ubitą śmietanę. Podawać od razu lub przechowywać w lodówce.

 

WSKAZÓWKI:

*Część sosu można odłożyć do popisania ciasta z wierzchu- gdy zbytnio zgęstnieje wystarczy go odrobinę podgrzać np. w mikrofali

* do ubicia śmietany można użyć dodatkowo dwóch opakowań śmietanfixu

* na wierzch można zetrzeć gorzką czekoladę

* jeżeli ciasto spędzi trochę czasu w lodówce to toffi będzie miało gęstszą konsystencję niż widać na zdjęciach :) 

* inne przepisy z użyciem foremki owocówki znajdziesz TUTAJ

 

 

Dodaj komentarz

,,Rozpieszczasz nasze podniebienia”-to komentarz moich gości po spróbowaniu tego ciasta.Kolejny bardzo dobry przepis,dziękuję.

Bardzo miło mi to słyszeć <3 Serdecznie dziękuję za wiadomość :*

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl