OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Ciasto „Biały puch”

16 maja 2016

Email
Print Friendly

 

 

Proste ciasto o smaku śmietankowo-jogurtowym z dodatkiem  białej czekolady i cytrynowej galaretki, przygotowane na cienkim biszkoptowym spodzie, który nasączamy mlekiem. W smaku podobne do tak przez Was lubianego ciasta "Ptasie mleczko"- jeżeli lubicie tego typu ciasta, to "Biały puch" z pewnością też Wam zasmakuje :)

 

 

 

 

Składniki na dużą blachę (około 25 na 35 cm):

na biszkopt:

4 duże jajka

130 g cukru

100 g mąki tortowej

40 g mąki ziemniaczanej

szczypta soli

do nasączenia: 3/4 – 1 szklanka mleka

na masę:

2 galaretki cytrynowe + 1 szklanka wrzątku

660 ml śmietanki 30% (użyłm 2 kubki Mlecznej Doliny)

1 opakowanie śnieżki
2 kubki serka Danio waniliowego (po 150g)

300 g jogurtu naturalnego (jeden większy kubek)

2 tabliczki białej czekolady

 

Upiec biszkopt. Odważyć potrzebne składniki. Piekarnik rozgrzać do 165 ºC.

Białka dokładnie oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić mikserem na sztywną pianę (nie dłużej-żeby nie „przebić” białek). Stopniowo dodawać cukier, ubijać aż piana zgęstnieje. Dodać żółtka i dalej ubijać. Na koniec przesiać do masy mąkę i skrobię, następnie wmieszać delikatnie całość wyłączonym mikserem.

Dno blaszki wyłożyć  papierem do pieczenia, boków nie smarować. Przelać pianę biszkoptową do formy i wyrównać. Piec około 40 minut. Wyjąć, upuścić dwukrotnie blaszkę z wysokości kilkudziesięciu cm na przygotowaną deskę (dzięki temu biszkopt nie opada). Wystudzić w temp. pokojowej. Wystudzony biszkopt nasączyć równomiernie mlekiem. Biszkopt przez to ostatecznie będzie nieco cieńszy niż przed nasączeniem, ale wilgotny.

Gdy biszkopt się studzi rozpuścić  galaretki  w szklance wrzątku i wystudzić.

W dużym naczyniu ubić śmietankę z dodatkiem śnieżki, aż będzie puszysta, dodać serki homogenizowane, jogurt i zmiksować. Jedną białą czekoladę zetrzeć na tarce (na średnich oczkach) i dodać masy. Na końcu wlać wystudzone, ale nadal płynne galaretki, dokładnie zmiksować. Przelać masę na ostudzony biszkopt, wyrównać i wstawić do lodówki na około 2 godziny. Drugą białą czekoladę zetrzeć na wierzch ciasta.

 

Dodaj komentarz

Które będzie lepsze dla gości: to, czy może ciasto Rafaello? Proszę o radę 🙂

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl