Ciasto OREO- lekkie jak chmurka (bez pieczenia)
2 maja 2016
B
yły już ciasta Raffaello i Ferrero Rocher, było też pyszne Bounty , a ostatnio Maltesers… Bardzo je lubicie więc przyszła pora na moją wersję ciasta OREO :) Wyszło lekkie i puszyste jak chmurka, nie za słodkie, ale takie w sam raz :) Bardzo proste do zrobienia i oczywiście bez pieczenia. Będziecie zachwyceni :)
Składniki na kwadratową blaszkę o boku 20 cm lub tortownicę o śr. 21-23cm:
na spód:
160 g ciastek oreo
60 g masła
1 łyżka mleka
na krem:
1 szklanka mleka
1 opakowanie śnieżki light
1 tabliczka białej czekolady (100g)
330 ml śmietanki kremówki (użyłam jednego kubka „Mlecznej Doliny”)*
4 łyżeczki żelatyny+ 1/4 szklanki wrzątku
dodatkowo:
140 g ciastek oreo
2 paski czekolady mlecznej lub gorzkiej+ łyżka śmietanki
* odłożyć łyżkę śmietanki do polewy
Przygotować spód. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Masło roztopić. Ciastka zmielić maszynką lub rozdrobnić w malakserze, dodać masło i łyżkę mleka, wymieszać dokładnie całość, przesypać do formy i mocno ubić. Umieścić w zamrażarce na 10 minut lub na trochę dłużej w lodówce.
Przygotować krem. Żelatynę rozpuścić w podanej ilości wrzątku-nie wiesz jak zerknij TUTAJ. Białą czekoladę połamać i umieścić w misce, następnie miskę na rondelku z delikatnie gotującą się wodą. Miskę ma ogrzewać para- w ten sposób czekolada powoli się rozpuści. Gdy wyraźnie rozmięknie, wymieszać ją rózgą kuchenną i odstawić do lekkiego przestygnięcia. W międzyczasie… W jednym naczyniu umieścić mleko ze śnieżką i ubić na puszystą piankę. W osobnej misce ubić śmietanę kremówkę- nie musi być sztywna. Połączyć śmietankę ze śnieżką-wymieszać delikatnie łyżką. Dodać trochę masy do roztopionej czekolady i wymieszać – w ten sposób czekolada się „zahartuje”, następnie wymieszać czekoladę z masą. Przestudzoną żelatynę wlewać do masy i dokładnie miksować całość mikserem. Przelać na schłodzony spód.
Ciastka oreo połamać na mniejsze części i powtykać do tężejącej masy. Wstawić do lodówki na minimum dwie godziny.
Gdy masa zastygnie, roztopić mleczną lub gorzką czekoladę nad parą wodną z dodatkiem łyżki śmietanki 30% i popisać ciasto z wierzchu.
Zapraszam na mój INSTAGRAM i FACEBOOK :)
Dodaj komentarz