OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Domowa FIT granola

16 maja 2016

Email
Print Friendly

 

Najlepsza domowa granola to sposób na idealne zdrowe śniadanie, które od rana zapewnia dużo energii. Jeżeli jeszcze nigdy nie robiliście jej w domu to czas najwyższy by to zmienić- obiecuję, że nie pożałujecie- już sam jej zapach jest wart jej zrobienia <3 Chrupiąca, pełnoziarnista, przepyszna! Do mleka, do jogurtu, do owoców, do deserów, do czego tylko chcecie :)  Raz dwa i gotowe :)

 

 

 

Składniki na 3/4 litra granoli:

5 czubatych łyżek płatków owsianych błyskawicznych

3 czubate łyżki płatków orkiszowych

3 czubate łyżki płatków jęczmiennych

4 czubate łyżki wiórków kokosowych

4 czubate łyżki płatków migdałowych

4 czubate łyżki  pestek dyni

4 czubate łyżki pestek słonecznika

3 łyżki płynnego miodu (użyłam domowego miodu z mniszka lekarskiego)

2 łyżki masła

maleńka szczypta soli

3 łyżeczki cynamonu

 

* Można dodać tylko płatki owsiane, ale im różnorodniej, tym zdrowiej :) Jeżeli chcecie dodajcie również suszone owoce, rodzynki, orzechy- ale to już po upieczeniu granoli.

 

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Na suchej, średnio rozgrzanej patelni uprażyć pestki dyni i słonecznika na jasno- złoty kolor, od czasu do czasu potrząsnąć patelnią, by pestki prażyły się równomiernie. Wyłączyć palnik i na rozgrzane nasiona dodać masło, które ma się rozpuścić pod wpływem ciepła pestek. Dodać miód i zamieszać całość, wsypać pozostałe składniki i wymieszać dokładnie. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na niej równomiernie mieszankę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i mieszać co kilka minut. Piec na złoty kolor-łącznie około 15-18 minut. Wyłączyć piekarnik, wystudzić granolę i przesypać do szczelnego pojemnika.

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl