Domowa FIT granola
16 maja 2016
Najlepsza domowa granola to sposób na idealne zdrowe śniadanie, które od rana zapewnia dużo energii. Jeżeli jeszcze nigdy nie robiliście jej w domu to czas najwyższy by to zmienić- obiecuję, że nie pożałujecie- już sam jej zapach jest wart jej zrobienia <3 Chrupiąca, pełnoziarnista, przepyszna! Do mleka, do jogurtu, do owoców, do deserów, do czego tylko chcecie :) Raz dwa i gotowe :)
Składniki na 3/4 litra granoli:
5 czubatych łyżek płatków owsianych błyskawicznych
3 czubate łyżki płatków orkiszowych
3 czubate łyżki płatków jęczmiennych
4 czubate łyżki wiórków kokosowych
4 czubate łyżki płatków migdałowych
4 czubate łyżki pestek dyni
4 czubate łyżki pestek słonecznika
3 łyżki płynnego miodu (użyłam domowego miodu z mniszka lekarskiego)
2 łyżki masła
maleńka szczypta soli
3 łyżeczki cynamonu
* Można dodać tylko płatki owsiane, ale im różnorodniej, tym zdrowiej :) Jeżeli chcecie dodajcie również suszone owoce, rodzynki, orzechy- ale to już po upieczeniu granoli.
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Na suchej, średnio rozgrzanej patelni uprażyć pestki dyni i słonecznika na jasno- złoty kolor, od czasu do czasu potrząsnąć patelnią, by pestki prażyły się równomiernie. Wyłączyć palnik i na rozgrzane nasiona dodać masło, które ma się rozpuścić pod wpływem ciepła pestek. Dodać miód i zamieszać całość, wsypać pozostałe składniki i wymieszać dokładnie. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na niej równomiernie mieszankę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i mieszać co kilka minut. Piec na złoty kolor-łącznie około 15-18 minut. Wyłączyć piekarnik, wystudzić granolę i przesypać do szczelnego pojemnika.
Dodaj komentarz