OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Rabarbarada

9 maja 2016

Email
Print Friendly

 

Rozpoczął się sezon na domowe napoje chłodzące, które bardzo lubię przygotowywać,  a wszyscy uwielbiamy je pić. Są idealne na czas spędzony w ogrodzie, świetnie smakują również na balkonie ;)  Ostatnio codziennie przygotowuję rabarbaradę w różnych wariacjach, ale zdecydowanie najlepsza jest ta z dodatkiem mięty z dzisiejszego przepisu -koniecznie schłodzona. Bardzo orzeźwia i gasi pragnienie. Serdecznie Wam polecam!

 

 

 

Składniki na około 2 litry napoju:

5-7 dorodnych pędów rabarbaru

kilka ładnych gałązek mięty

kilka kółek cytryny bez skórki

kilka łyżek cukru

2 litry wody

dodatkowo do podania:

świeże listki mięty

kilka kółek cytryny bez skórki

kostki lodu

 

Rabarbar umyć i pokroić na dwucentymetrowe kawałki, umieścić w dość dużym garnku razem z gałązkami mięty i kółeczkami cytryny (ale bez skórki), dodać cukier , zalać dwoma litrami wody i zagotować. Następnie zmniejszyć moc palnika i gotować około 15 minut, aż do rozgotowania się rabarbaru. Przelać przez sitko do mniejszego garnka w razie potrzeby dosłodzić, następnie wystudzić. Gdy napój osiągnie temperaturę pokojową umieścić w garnku świeże listki mięty i schłodzić w lodówce najlepiej przez kilka godzin, żeby rabarbarada nabrała jeszcze lepszego posmaku mięty. Podawać z kostkami lodu i kółeczkami cytryny.

 

 

Zapraszam również na mój INSTAGRAM 🙂 

 

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl