Rabarbarada
9 maja 2016
Rozpoczął się sezon na domowe napoje chłodzące, które bardzo lubię przygotowywać, a wszyscy uwielbiamy je pić. Są idealne na czas spędzony w ogrodzie, świetnie smakują również na balkonie ;) Ostatnio codziennie przygotowuję rabarbaradę w różnych wariacjach, ale zdecydowanie najlepsza jest ta z dodatkiem mięty z dzisiejszego przepisu -koniecznie schłodzona. Bardzo orzeźwia i gasi pragnienie. Serdecznie Wam polecam!
Składniki na około 2 litry napoju:
5-7 dorodnych pędów rabarbaru
kilka ładnych gałązek mięty
kilka kółek cytryny bez skórki
kilka łyżek cukru
2 litry wody
dodatkowo do podania:
świeże listki mięty
kilka kółek cytryny bez skórki
kostki lodu
Rabarbar umyć i pokroić na dwucentymetrowe kawałki, umieścić w dość dużym garnku razem z gałązkami mięty i kółeczkami cytryny (ale bez skórki), dodać cukier , zalać dwoma litrami wody i zagotować. Następnie zmniejszyć moc palnika i gotować około 15 minut, aż do rozgotowania się rabarbaru. Przelać przez sitko do mniejszego garnka w razie potrzeby dosłodzić, następnie wystudzić. Gdy napój osiągnie temperaturę pokojową umieścić w garnku świeże listki mięty i schłodzić w lodówce najlepiej przez kilka godzin, żeby rabarbarada nabrała jeszcze lepszego posmaku mięty. Podawać z kostkami lodu i kółeczkami cytryny.
Zapraszam również na mój
INSTAGRAM 🙂
Dodaj komentarz