Francuska tarta z rabarbarem i sosem owocowo-waniliowym
2 czerwca 2016
Uwielbiam tarty na styl francuski, czyli takie do których upieczenia nie potrzeba jest specjalna foremka. Na blogu są już podobne tarty- z borówkami (TUTAJ) i z gruszkami w karmelu (TUTAJ). Nie trzeba jej wcześniej podpiekać, wystarczy rozwałkować ciasto, nałożyć nadzienie (nie może być zbyt soczyste), zawinąć brzegi i upiec. Najważniejszym elementem tej tarty jest pyszny sos, od którego zaczynamy jej przygotowanie. Część sosu mieszamy z rabarbarem przed upieczeniem tarty, a pozostałą część należy rozsmarować na tarcie tuż po upieczeniu. To dzięki niemu rabarbar zyskuje dużo smaku i koloru, a tarta jest wyjątkowa, podajemy ją na ciepło udekorowaną domowymi bezami i gałką lodów waniliowych. Prosta i wykwintna za razem <3
* * *
na sos owocowo-waniliowy:
2 spore garści truskawek
2 garści malin
1 garść jeżyn lub jagód
2 czubate łyżki cukru
1 łyżka masła
1 laska wanilii / łyżeczka pasty lub ekstraktu z wanilii
na ciasto:
250 g mąki
120 g masła średnio miękkiego
szczypta soli
60 g cukru pudru
łyżka jogurtu greckiego
nadzienie :
2 duże pędy rabarbaru lub 3 mniejsze+1 łyżka cukru
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
2 łyżki sosu
do podania: bezy (TUTAJ przepis), lody waniliowe, cukier puder
* * *
Rabarbar pokroić na półcentymetrowe plasterki. Dodać łyżkę cukru wymieszać i odstawić na czas przygotowania sosu i ciasta kruchego.
Przygotować sos. W rondelku umieścić owoce z cukrem i podgrzewać na średnim ogniu aż puszczą sok. Rozgnieść owoce, dodać przekrojoną wzdłuż laskę wanilii lub łyżeczkę pasty czy ekstraktu i gotować na wolnym ogniu, aż część wody odparuje, a sos stanie się gęstszy. Wyjąć laskę waniliową i zblendować gorący sos. Dodać łyżkę masła, wymieszać dokładnie i wystudzić.
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce, rozcierać dłońmi masło z pozostałymi składnikami, a jak powstanie kruszonka połączyć całość, uformować kulę, rozpłaszczyć, owinąć folią i schłodzić w zamrażarce przez 10 minut. *Zagniatanie ciasta powinno trwać jak najkrócej.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
Rabarbar odsączyć na sitku, umieścić w misce i wymieszać z dwoma łyżkami sosu i łyżką skrobi.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować na tym papierze na duży okrąg o średnicy około 28-30 cm i grubości 3 mm. Rozłożyć równomiernie nadzienie, pozaginać brzegi wokół. Umieścić w rozgrzanym piekarniku i piec około 25-30 minut na środku piekarnika. Gdy tarta wyraźnie zarumieni się z góry, obniżyć temperaturę do 175 stopni C i przestawić piekarnik na grzanie tylko dołu, następne umieścić blaszkę z tartą na niższym poziomie i piec kolejne 10 minut. Można nałożyć na tartę z wierzchu płat folii aluminiowej, żeby się już nie przypiekała. Wyjąć, lekko przestudzić, z wierzchu rozsmarować schłodzony sos. Podawać na ciepło z bezami i lodami waniliowymi.
Wskazówki: Sam sos jest przepyszny i można wykorzystać go do różnych deserów w pucharkach, lodów, naleśników lub panna cotty. Sos smakuje jak ten, który tak zachwycił mnie w restauracji AleGloria :)
* * *
Dodaj komentarz
Wypróbowałam ten pyszny przepis, serdecznie polecam i dziękuję!