OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Francuska tarta z rabarbarem i sosem owocowo-waniliowym

2 czerwca 2016

Email
Print Friendly

 

Uwielbiam tarty na styl francuski, czyli takie do których upieczenia nie potrzeba jest specjalna foremka. Na blogu są już podobne tarty- z borówkami (TUTAJ) i z gruszkami w karmelu (TUTAJ).  Nie trzeba jej wcześniej podpiekać, wystarczy rozwałkować ciasto, nałożyć nadzienie (nie może być zbyt soczyste), zawinąć brzegi i upiec. Najważniejszym elementem tej  tarty jest pyszny sos, od którego zaczynamy jej przygotowanie. Część sosu mieszamy z rabarbarem przed upieczeniem tarty, a pozostałą część należy rozsmarować na tarcie tuż po upieczeniu. To dzięki  niemu rabarbar zyskuje dużo smaku i koloru, a tarta jest wyjątkowa, podajemy ją na ciepło udekorowaną domowymi bezami i gałką lodów waniliowych.  Prosta i wykwintna za razem <3 

 

* * *

 

na sos owocowo-waniliowy:

2 spore garści truskawek

2 garści malin

1 garść jeżyn lub jagód

2 czubate łyżki cukru

1 łyżka masła

1 laska wanilii / łyżeczka pasty lub ekstraktu z wanilii

na ciasto:

250 g mąki

120 g masła średnio miękkiego

szczypta soli

60 g cukru pudru

łyżka jogurtu greckiego

nadzienie :

2 duże pędy rabarbaru lub 3 mniejsze+1 łyżka cukru

1 łyżka skrobi ziemniaczanej

2 łyżki sosu

do podania: bezy (TUTAJ przepis), lody waniliowe, cukier puder

 

* * *

 

Rabarbar pokroić na półcentymetrowe plasterki. Dodać łyżkę cukru wymieszać i odstawić na czas przygotowania sosu i ciasta kruchego.

Przygotować sos. W rondelku umieścić owoce z cukrem i podgrzewać na średnim ogniu aż puszczą sok. Rozgnieść owoce, dodać przekrojoną wzdłuż laskę wanilii lub łyżeczkę pasty czy ekstraktu i gotować na wolnym ogniu, aż część wody odparuje, a sos stanie się gęstszy. Wyjąć laskę waniliową i zblendować gorący sos. Dodać łyżkę masła, wymieszać dokładnie i wystudzić.

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce, rozcierać dłońmi masło z pozostałymi składnikami, a jak powstanie kruszonka połączyć całość, uformować kulę, rozpłaszczyć, owinąć folią i schłodzić w zamrażarce przez 10 minut.  *Zagniatanie ciasta powinno trwać jak najkrócej.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.

Rabarbar odsączyć na sitku, umieścić w misce i wymieszać z dwoma łyżkami sosu i łyżką skrobi.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować na tym papierze na duży okrąg o średnicy około 28-30 cm i grubości 3 mm. Rozłożyć równomiernie nadzienie, pozaginać brzegi wokół. Umieścić w rozgrzanym piekarniku i piec około 25-30 minut na środku piekarnika.  Gdy tarta wyraźnie zarumieni się z góry, obniżyć temperaturę do 175 stopni C i przestawić piekarnik na grzanie tylko dołu,  następne umieścić blaszkę z tartą na niższym poziomie i piec kolejne 10 minut. Można nałożyć na tartę z wierzchu płat folii aluminiowej, żeby się już nie przypiekała. Wyjąć, lekko przestudzić, z wierzchu rozsmarować schłodzony sos. Podawać na ciepło z bezami i lodami waniliowymi.

Wskazówki:  Sam sos jest przepyszny i można wykorzystać go do różnych deserów w pucharkach,  lodów, naleśników lub panna cotty. Sos smakuje jak ten, który tak zachwycił mnie w restauracji AleGloria :)

 

* * *

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Wypróbowałam ten pyszny przepis, serdecznie polecam i dziękuję!

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl