OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Mrożona kawa jak z kawiarni

6 czerwca 2016

Email
Print Friendly

 

Nie wyobrażam sobie dnia bez kawy (czytaj bez kilku kaw ;)… Kwitnące piwonie i smak kawy mrożonej to znak, że lato zbliża się wielkimi krokami :) Gdy przychodzą upały zamieniam moją ulubioną latte na kawę mrożoną, ale nie taką zwykłą, bo pyszną jak z dobrej kawiarni :)  Żeby osiągnąć taki efekt trzeba trzymać się kilku zasad. Po pierwsze kawa musi być dobra, parzona świeżą wodą, jeśli to możliwe to w ekspresie ciśnieniowym lub kawiarce.

Druga ważna rzecz to odpowiednie proporcje i moc kawy, mianowicie kawa powinna być mocniejsza niż zwykle pijecie. Zimne napoje czy lody „zamrażają” nasze kubki smakowe i słabiej odczuwamy smaki. Pewnie zdarzyło Wam się skosztować rozmrożonych lodów, prawda, że wtedy wydają się o wiele słodsze? Dlatego bazą do dobrej kawy mrożonej oprócz lodów jest mocne podwójne espresso. Kawy powinno być na tyle mało, żeby szybko schłodziła się pod wpływem kostek lodu. Jeżeli słodzicie kawę, cukier dodajcie do zaparzonego espresso, a nie na sam koniec, bo się nie rozpuści tak szybko w lodowatej kawie.  Nie podam Wam dokładnych ilości poszczególnych składników, ale proporcje jakich powinno się trzymać przygotowując kawę w szklankach o standardowej pojemności 250-300 ml. Pamiętajcie też by nie dodawać zbyt dużo mleka, bo lody śmietankowe, które są obowiązkowym składnikiem naszej kawy już dość mocno zabielają kawę, dlatego mleko wlewamy na końcu. Aby uzyskać  kawę mrożoną jak z kawiarni, udekorowałam ją bitą śmietaną, ale zwykle tego nie robię, bo  nieskromna ilość lodów  zatopiona w pysznej kawie to już i tak duża rozpusta ;)  Jak zrobić idealną kawę mrożoną krok po kroku przeczytacie poniżej :)

 

 

 

Składniki na mrożoną kawę:

dobrej jakości kawa w ziarnach lub mielona

świeża woda

kostki lodu

lody śmietankowe

mleko

cukier- jeśli słodzicie

mleko

opcjonalnie: śmietanka kremówka + odrobina cukru pudru

 

Przygotuj szklanki. Zaparz dobrą, mocną kawę. Jeżeli przygotowujesz jedną kawę w standardowej szklance potrzebne będzie około 80-100 ml mocnej kawy-czyli 1/3 objętości szklanki. W ekspresie ustaw smak mocny, a zaparzając kawę mieloną przygotuj ją z 2-3 czubatych łyżeczek (tutaj dużo zależy od jakości kawy),  które zaparz  w  80-100 ml wrzątku. Po zaparzeniu  ewentualnie dodaj cukier. Napełnij szklankę do połowy kostkami lodu, zalej gorącą kawą, zamieszaj. Dodaj jedną lub dwie gałki lodów śmietankowych, dolej zimnego mleka prawie do pełna szklanki. Jeśli masz ochotę udekoruj całość bitą śmietaną, a na wierzch zetrzyj kostkę czekolady.

 

Rada: Kawę mrożoną można też przygotować na bazie kawy rozpuszczalnej, będzie smaczna, ale nie będzie smakować jak ta z kawiarni ;) 

 

INSTAGRAM      FACEBOOK

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl