Muffinki jogurtowo-owsiane z truskawkami i kokosową kruszonką
5 czerwca 2016
N
aszła nas ochota na muffinki :) Choć składników wydaje się dużo to samo przygotowanie ciasta zajmuje kilka chwil, jego bazą są płatki owsiane. Gdy muffinki się pieką w kuchni dominuje zapach pysznej kokosowej kruszonki. Dodałam też do nich syrop z kwiatów czarnego bzu, bo właśnie jestem na etapie jego hurtowej produkcji ;) Można go pominąć, ale również wnosi wiele smaku i aromatu. W środku standardowe wiosenne nadzienie czyli truskawki i rabarbar, możecie dać same truskawki albo tylko rabarbar w większej ilości.
:) Dekorację (naturalną i darmową ;) ) zrobiłam z kwitów dzikiej róży i wspomnianych kwiatów dzikiego bzu, u nas te krzewy rosną niemalże wszędzie w duecie :)
Składniki na 12 muffinek:
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki wiórków kokosowych
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 duże jajko
1 szklanka jogurtu
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
2 łyżki syropu z kwiatów bzu (można pominąć)
nadzienie:
12 dużych truskawek i 1 pęd rabarbaru
na kruszonkę:
1/4 kostki masła+ 3 łyżki cukru + 5 łyżek mąki pszennej z małą górką+ 3 łyżki wiórków kokosowych
Truskawki i rabarbar pokroić na małe kawałki.
W misce umieścić sypkie składniki- mąkę, płatki owsiane, sodę, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe, wymieszać łyżką.
W drugim naczyniu „roztrzepać” rózgą kuchenną jogurt, jajko, olej, cukier i syrop z kwiatów bzu. Wlać do sypkich składników i wymieszać całość. Dodać pokrojone truskawki i rabarbar, zamieszać łyżką.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
Z podanych składników zagnieść kruszonkę.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i porozkładać ciasto do nich- prawie do pełna. Najwygodniej robić to gałkownicą do lodów. Z wierzchu posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25-30 minut.
Dodaj komentarz