Puszyste rogale drożdżowe z twarożkiem
27 czerwca 2016
Znów chciałam Wam polecić coś pysznego :D Wspaniałe rogale drożdżowe z nadzieniem z twarożku. Ciasto banalne do zrobienia, przygotowane bez brudzenia rąk i miksera, wystarczy krótko zarobić je rózgą kuchenną i zapomnieć o nim na czas wyrastania. W między czasie widelcem rozrobić biały ser razem z białkiem jaja, cukrem i wanilią. Rogaliki łatwo się formuje, pieką się w kilkanaście minut, są pyszne zarówno na ciepło jak i po wystygnięciu. Bardzo mięciutkie, nie wysychają, dobre również na drugi dzień choć świeżynki najlepsze ;) Świetne na piknik, wycieczkę w góry, albo w podróż :) Ja zabrałam je na mini piknik rowerowy- w połączeniu z koktajlem truskawkowym i zagryzane soczystymi truskawkami smakują jeszcze lepiej :)
Rozmaite kosze piknikowe oraz butelki ze zjęć dostępne są w sklepie internetowym DUKA lub w sklepach stacjonarnych np. Bielsko-Biała Galeria SFERA II
Składniki na 8 rogali:
ciasto:
200 g mąki pszennej (najlepiej do ciast drożdżowych)
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
20 g drożdży
80 g masła
4 łyżki mleka
1/4 łyżeczki soli
1 jajko
1 żółtko (białko zostawiamy połowę użyjemy do nadzienia, a drugą połowę do posmarowania rogali)
nadzienie:
200 g twarogu typu klinek+ 1 czubata łyżka cukru+ 1/2 białka jaja+ ziarenka z 1 laski wanilii lub łyżeczka cukru wanilinowego
do posmarowania: 1/2 białka +1 łyżka mleka
Do średniej wielkości miski przesiać mąkę i odstawić. W małej miseczce rozetrzeć łyżeczką drożdże z odrobiną cukru.
Masło roztopić w rondelku, wyłączyć palnik, dodać pozostały cukier i cukier waniliowy, sól, mleko- mieszać, aż cukier się rozpuści. Gdy całość będzie letnia, dodać jajko i żółtko- wymieszać dokładnie trzepaczką, przelać do miski z mąką. Wlać drożdże mieszać energicznie rózgą kuchenną, aż ciasto będzie jednolite i sprężyste. Gdy zacznie odchodzić od brzegów miski i przestanie się kleić- jest wyrobione. Zgarnąć ciasto np. sylikonową szpatułką i uformować półkulę, oprószyć delikatnie mąką. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.
Przygotować nadzienie- podane składniki umieścić w misce i rozetrzeć całość widelcem.
Gdy ciasto wyrośnie… Blat oprószyć mąką, wyłożyć ciasto i delikatnie obtoczyć je w mące z dwóch stron. Dłońmi rozciągnąć ciasto na duży placek o średnicy podobnej lub większej do dużego talerza stołowego- pokroić jak pizzę na 8 części.
Na szerszej części trójkątów rozkładać po łyżce nadzienia i zawijać rogale, zaczynając od szerszej części, a kończąc na szpicu. Układać na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Po tym czasie roztrzepać pozostałe białko z łyżką mleka i posmarować rogaliki używając pędzelka. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Umieścić blaszkę z rogalami w rozgrzanym piekarniku i piec około 13-15 minut- aż ładnie się wypieką. Przestudzić, zjadać od razu lub przechowywać w pojemniku.
Dodaj komentarz