Babeczki z czerwoną porzeczką i malinową bezą
2 lipca 2016
Kolejny przepis, który towarzyszy mi już od kilku lat i zawsze o tej porze roku. Te babeczki doczekały się już kilku sesji zdjęciowych ;) Uwielbiam je, pachną i smakują latem <3 Być może to moje subiektywne skojarzenie…bo zawsze piekę je w ładny letni dzień koniecznie z czerwoną porzeczką z naszego ogrodu, choć tak naprawdę pysznie sprawdzą się tutaj jagody, maliny, wiśnie, agrest lub czarna porzeczka- użyjcie tego co najbardziej lubicie lub tego co macie akurat pod ręką :) Pyszne maślane ciasto świetnie smakuje z kwaśnymi owocami i słodką bezową czapeczką, do której dodałam kisiel malinowy w proszku, dzięki temu zyskała smak i kolor :) Proste i pyszne cudeńka <3 Przy okazji chciałam Wam polecić takie aluminiowe papilotki do pieczenia babeczek. Mam je już 3 lub 4 lata i właśnie w nich piekę te babeczki. Szkoda mi je wyrzucać bo nic się z nimi nie dzieje, babeczki jemy łyżeczkami, a później wystarczy umyć foremki. Polecam je również osobom, które nie mają jeszcze tradycyjnej formy na muffinki, bo mają standardowy wymiar i można umieścić w nich zwykłe papierowe papilotki i tak piec wszelkie babeczki i muffinki. Ich największą zaletą jest cena, bo kosztują kilka złotych i to, że zajmują mało miejsca w szafce kuchennej- co w moim wypadku bardzo mnie cieszy ;) . Można je znaleźć w supermarketach w takich działach jak folię aluminiową czy papier do pieczenia. Nie pamiętam z jakiej są dokładnie firmy, ale wydaje mi się, że wszystkie tego typu papilotki będą zachowywać się podobnie :) A babeczki koniecznie wypróbujcie!
Składniki na 7-8 dużych babeczek lub 10-12 małych :
130 g miękkiego masła
2 łyżeczki cukru wanilinowego
100 g cukru
2 małe jajka
100 g mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
15 dorodnych gałązek czerwonej porzeczki
na bezę:
2 białka jaja + szczypta soli
100 g cukru
2 łyżeczki proszku kisielowego o smaku malinowym
1 łyżeczka soku z cytryny lub czerwonej porzeczki
+czerwona porzeczka lub maliny do dekoracji
* można dodać do bezy kroplę różowego barwnika
Przygotować ciasto ucierane. Miękkie masło umieścić w misce razem z cukrem i cukrem wanilinowym i ucierać na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Na koniec przesiać do masy mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować. Rozłożyć ciasto do papilotek. Piekarnik rozgrzać do 165 stopni C.
Ubić pianę bezową. Umieścić w niedużym kubku do ubijania 2 białka jaja idealnie oddzielone od żółtek, dodać szczyptę soli, ubijać, aż piana osiągnie sztywną, ale gładką konsystencję- około minuty mikserem. Dodawać stopniowo cukier i ubijać, aż się rozpuści, a beza będzie sztywna i błyszcząca (tutaj więcej o udanej bezie). Dodać sok z cytryny i proszek kisielowy, następnie krótko miksować całość.
Do papilotek z ciastem rozłożyć obficie czerwoną porzeczkę, z wierzchu ponakładać po łyżce piny bezowej. Piec około pół godziny duże babeczki, a małe około 23 minuty.
Wystudzić i podawać udekorowane świeżymi owocami.
Dodaj komentarz
Dziękuję, super przepis, kiedyś odwzorowałam dokładnie a dzisiaj wersja dla leniwych 😁, bo zrobiłam w foremce na ciasto.