Ekspresowy sernik z jagodami (bez pieczenia i bez żelatyny)
1 lipca 2016

A
ksamitny sernik na zimo zupełnie inny niż wszystkie, bo nie tylko nie wymaga pieczenia, ale nie potrzebuje także dodatku żelatyny. Ostatnio przygotowywałam go na próbę z truskawkami, wyszedł wspaniały, ale zniknął tak szybko jak powstał więc nie było zdjęć ;) Ale już wtedy wiedziałam, że przygotuję go niebawem z jagodami i będzie jeszcze lepszy… I dokładnie taki jest ;) Ma wspaniałą mazistą konsystencję, mleczno-sernikowy smak, wyśmienicie komponuje się z jagodami i maślanymi herbatnikami. Do tego postarałam się o to by przepis był możliwie najłatwiejszy i teraz co poniektórzy nie mogą mieć już wymówek w stylu „piekarnik niesprawny, a żelatyna to nie mi nie wychodzi” ;) Serdecznie polecam :)
Składniki na 12 porcji:
12 tradycyjnych herbatników maślanych
500g twarogu trzykrotnie zmielonego (może być z wiaderka, ale musi być dobrej jakości, gęsty i twardy np. Piątnica)
1 szklanka mleka w proszku
1/2 szklanki cukru pudru
1 kostka masła (200g)
1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasiona z jednej laski
1 i 1/2 szklanki jagód
Masło umieścić w misce- powinno być lekko ogrzane po wyjęciu z lodówki, ale nie musi być bardzo miękkie. Dodać wanilię, cukier puder i ucierać przez chwilę mikserem, dodać mleko w proszku oraz twaróg i dalej ucierać aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Herbatniki ułożyć na blaszce lub tacy wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmarować na nich masę, a z wierzchu posypać obficie jagodami delikatnie je dociskając. Wstawić do lodówki na minimum godzinę (ale najlepiej na dłużej). Nakładać na talerzyki tuż przed podaniem. Przechowywać w lodówce. Prawda, że proste? ;)
Rady:
1. Masa sernikowa idealnie nada się również do wypełniaania tarty i do przekładania ciast.
2. Warunkiem koniecznym jest użycie dobrego twarogu najlepiej własnoręcznie zmielonego (3x) lub napraddę gęstego twarogu z wiaderka.
3. Jeżeli wolisz, by sernik miał bardziej zwartą niż mazistą konsystencję możesz dodać 1-2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wrzątku. Wówczas można dać trochę mniej masła do masy.
4. Herbatniki polecam tradycyjne, są twardsze, nieco większe i lepiej się nadają. Te kruchutkie mogą się rozpadać pod wpływem wilgoci z masy. Można upiec również cieniutki biszkopt.
Dodaj komentarz
Mam pytanko: jeśli dodam żelatynę, to ile dać wtedy masła? Napisalaś “trochę mniej”, ale wolałabym bardziej precyzjną wskazówkę;) z góry dziekuję:)