Francuskie tartaletki z wiśniami i miodową glazurą
29 lipca 2016
Styl francuski zarówno w modzie, wystroju wnętrz jak i kuchni charakteryzuje się fenomenalnym połączeniem prostoty z elegancją i za to właśnie go uwielbiam. Takie właśnie są te mini tarty. Pieczemy je bez specjalnych foremek, a jedynie rozwałkowujemy ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, następnie przy użyciu niedużej porcelanowej miseczki wycinamy kółka, na środku umieszczamy wiśniowe nadzianie i zapiekamy. Po upieczeniu smarujemy je cieniutką warstwą miodu- dla osłody i pięknego połysku. Podajemy koniecznie na ciepło z gałką lodów waniliowych.
Składniki na 9 tartaletek:
ciasto kruche:
250 g mąki
125 g schłodzonego ale niezbyt twardego masła
szczypta soli
60 g cukru pudru
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 12 lub 18%
nadzienie:
około 400 g wydrylowanych, mocno dojrzałych wiśni
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
3 łyżki cukru
do podania: kilka łyżeczek płynnego miodu oraz lody waniliowe
Wiśnie wydrylować wymieszać z cukrem i skrobią, osączyć na sitku z nadmiaru soku.
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze lub misce i zagnieść szybko ciasto. Uformować kulę, rozpłaszczyć ją, owinąć folią i schłodzić przez 20 minut w lodówce. Wałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 3-4 milimetrów. Wycinać kółka używając np. małej miseczki lub kieliszka o średnicy około 10-11 cm. Kółka przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakładać po solidnej łyżce nadzienia i zawijać brzegi tartaletek wokół. Umieścić w rozgrzanym piekarniku piec około 12-15 minut- aż do ładnego wypieczenia się ciasta. Podawać na ciepło z gałką lodów waniliowych.
Dodaj komentarz