OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Francuskie tartaletki z wiśniami i miodową glazurą

29 lipca 2016

Email
Print Friendly

 

Styl francuski zarówno w modzie, wystroju wnętrz jak i kuchni charakteryzuje się fenomenalnym połączeniem prostoty z elegancją i za to właśnie go uwielbiam. Takie właśnie są te mini tarty. Pieczemy je bez specjalnych foremek, a jedynie rozwałkowujemy ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, następnie przy użyciu niedużej porcelanowej miseczki wycinamy kółka, na środku umieszczamy wiśniowe nadzianie i zapiekamy. Po upieczeniu smarujemy je cieniutką warstwą miodu- dla osłody i pięknego połysku. Podajemy koniecznie na ciepło z gałką lodów waniliowych.

 

 

 

Składniki na 9 tartaletek:

ciasto kruche:

250 g mąki

125 g schłodzonego ale niezbyt twardego masła

szczypta soli

60 g cukru pudru

1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 12 lub 18%

nadzienie:

około 400 g wydrylowanych, mocno dojrzałych wiśni

3 łyżki skrobi ziemniaczanej

3 łyżki cukru

do podania: kilka łyżeczek płynnego miodu oraz lody waniliowe

 

 

Wiśnie wydrylować wymieszać z cukrem i skrobią, osączyć na sitku z nadmiaru soku.

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze lub misce i zagnieść szybko ciasto. Uformować kulę, rozpłaszczyć ją, owinąć folią i schłodzić przez 20 minut w lodówce. Wałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 3-4 milimetrów. Wycinać kółka używając np. małej miseczki lub kieliszka o średnicy około 10-11 cm. Kółka przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakładać po solidnej łyżce nadzienia i zawijać brzegi tartaletek wokół. Umieścić w rozgrzanym piekarniku  piec około 12-15 minut- aż do ładnego wypieczenia się ciasta. Podawać na ciepło z gałką lodów waniliowych.

 

INSTAGRAM            BLOG               FACEBOOK

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl