Kremowy sernik z owocami lata
6 lipca 2016

Ten sernik to jak dla mnie IDEAŁ :) Jest delikatny, ma wspaniałą konsystencję podobną do popularnego sernika z rosą, jest bardzo kremowy za sprawą pieczenia w „atmosferze pary”- na blachę z wyposażenia piekarnika wylewamy wrzątek, a piętro wyżej na kratce układamy tortownicę z sernikiem. Dodatkowo sernik pieczemy w stosunkowo niskiej temperaturze, dzięki temu nie pęka i nie wyrasta przesadnie. Składniki wystarczy, krótko zmiksować, albo nawet połączyć mieszając energicznie rózgą kuchenną. Na wierzchu jest pierzynka z bitej śmietany, która sprawia, że sernik wydaje się jeszcze bardziej kremowy i sporo owoców, wyśmienicie współgrających z sernikiem, dodających wyrazistego smakowego akcentu. Można użyć jednego rodzaju owoców, ale z taką mieszanką każdy kęs smakuje inaczej <3 Zróbcie go, bo naprawdę warto! :)
Sadniki na tortownicę o średnicy 20-21 cm:
na spód:
150g herbatników lub ciastek zbożowych + szczypta soli
50 g roztopionego masła
na masę serową:
500 g twarogu trzykrotnie zmielonego
1 szklanka śmietanki kremówki 30%
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
na wierzch:
1 szklanka śmietanki kremówki 30%
1 płaska łyżka cukru pudru
1 op.śmietanfixu
250-300 g owoców (maliny, borówki, jagody, truskawki, porzeczki, czereśnie wiśnie)
Herbatniki zmielić z roztopionym masłem i szczyptą soli. Lekko ubić w tortownicy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia (spód można podpiec 10 min. w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, będzie miał ładniejszy „wypieczony” kolor).
Piekarnik rozgrzać do 145 stopni C. W czajniku zaagotowaać wodę. W misce umieścić zmielony twaróg, śmietankę, cukier i cukier wanilinowy oraz mąkę, wszystko zmiksować do połączenia, dodać jajka i jeszcze krótko zmiksować całość, aż masa będzie jednolita. Przelać na spód. Na niskim poziomie piekarnika umieścić blachę z jego wyposażenia. Wlać na nią sporą ilość wrzątku. Na środku na kratce umieścić tortownicę z sernikiem. Piec około 55-60 minut z termoobiegiem. Powierzchnia sernika na całej powierzchni powinna być w dotyku podobna do zimnego budyniu. Studzić w uchylonym piekarniku. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Ubić śmietankę z dodatkiem cukru pudru i śmietanfixu, następnie rozsmarować na powierzchni schłodzonego sernika. Posypać obficie owocami. Przechowywać w lodówce.
Dodaj komentarz
Czy na dużą tortownicę (28 cm) podwójna porcja będzie ok ? 🙂 Pozdrawiam Marzena
Tak, będzie super, pozdrawiam :*
Ten sernik jest genialny!!! Robie właśnie drugi:)
Ale się cieszę <3 Pozdrawiam :*