Kruche babeczki z kremem jogurtowym i owocami lata
29 lipca 2016

K
iedy byłam dzieckiem istniał tylko jeden rodzaj babeczek- kruche babeczki pieczone w karbowanych foremkach, podane z kemem (najczęściej karmelowym lub budyniowym) i owocami. Czy Wy też tak wspominacie babeczki z dzieciństwa? Ostatnio zrobiłam takie na urodziny mojego Mikołajka, a dziś przygotowałam je w wersji mniej słodkiej, bo zamiast kremu karmelowego podałam je z nadzieniem jogurtowym. Przepis na kruche spody jest uniwersalny, dodatek żółtka zapewnia im kruchość i delikatność, a jogurt sprawia, że ciasto jest plastyczne, a po upieczeniu babeczki mają idealnie odbity kształt karbowanej foremki. Jeżeli chodzi o owoce to tutaj mamy zupełną dowolność, najlepiej używać owoców sezonowych, a zimą brzoskwiń lub ananasa z puszki, kiwi, winogron itp. Ja zrobiłam je w foremkach o tradycyjnej wielkości i takich maleńkich na jeden kęs <3 Serdecznie polecam na wszelkie przyjęcia.
Składniki na 30 tradycyjnych kruchych babeczek:
300 g
mąki pszennej (używam tortowej)
200 g
masła średnio twardego
100 g
cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka gęstego jogurtu
szczypta soli
na krem:
1 szklanka śmietany kremówki 30%
2 łyżki gęstego jogurtu
1 opakowanie śmietanfixu
2 łyżki cukru pudru
+ dowolne owoce
Przygotować kruche spody.
Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone na małe kawałeczki masło, w filiżance wymieszać widelcem żółtko razem z jogurtem i szczyptą soli, następnie przelać do pozostałych składników. Szybko zagnieść ciasto ręcznie- najpierw rozcierać składniki , następnie połączyć je w całość. Można od razu wyklejać foremki ciastem- odrywać małe fragmenty i dokładnie „wciskać” je w foremki. Układać je na dużej blaszce. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C, aż ładnie się zarumienią. Należy pamiętać by warstwa ciasta była dość cienka i równa na całej powierzchni. Wyjąć z piekarnika i od razu założyć rękawicę kuchenną i ostrożnie odwracać gorące babeczki na blaszkę. Wystudzić. Gdy pieczemy w kilku partiach, ciasto przechowywać owinięte folią w lodówce.
Przygotować krem.
W kubku do ubijania umieścić, śmietanę z jogurtem i ubijać przez chwilę, aż zwiększą objętość, następnie dodać śmietanfix wymieszany z cukrem pudrem i dalej ubijać, aż do uzyskania dość gęstego kremu. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na kruche spody. Udekorować owocami.
Rada:
Jeżeli wolicie słodki krem karmelowy umieśćcie w misce około pół opakowania zimnego mascarpone (125 g) oraz taką samą ilość porządnie schłodzonej masy kajmakowej z puszki, zmiksujcie krótko do połączenia się składników i otrzymania gęstego kremu.
Dodaj komentarz