OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Malinowe serniczki osłodzone miodem lipowym

14 lipca 2016

Email
Print Friendly

 

Przepis na te wyborne serniczki przygotowałam jakiś czas temu na prośbę Redaktor Naczelnej Werandy Country, pojawił się on w czerwcowym numerze w towarzystwie śmietankowych drożdżówek z malinami (TUTAJ przepis).  Serniczki są osłodzone delikatnym w smaku miodem lipowym- nadaje on fajnego posmaku i jest to zawsze zdrowsza alternatywa dla cukru.  Deserki smakują pysznie, mają aksamitną konsystencję i smakują dzieciom :)

 

 

 

Składniki na 5 porcji:

1 i 1/2 szklanki malin

3-4 łyżki miodu lipowego

2 szklanki twarożku o gładkiej konsystencji

1-2 łyżeczki soku z cytryny (można pominąć)

2 łyżeczki żelatyny

3 łyżki wrzątku

Dodatkowo:

3/4 szklanki śmietanki kremówki 30%

3 łyżeczki cukru pudru + odrobina do oprószenia

maliny do podania

listeczki melisy

 

Maliny zblendować z miodem i przetrzeć  przez sitko, by pozbyć się pesteczek. Dodać sok z cytryny, serek i zmiksować całość.

W podanej ilości wrzątku rozpuścić żelatynę i lekko ją przestudzić, wlać do masy sernikowej i dokładnie zmiksować całość. Przelać do przygotowanych słoiczków. Wstawić do lodówki na czas tężenia (wystarczy 1-2 godziny).

Ubić śmietankę w niedużym kubku, pod koniec dodać cukier puder przesiany przez sitko. Rozłożyć  bitą śmietanę na stężałe serniczki  używając łyżki lub rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. 

Na wierzch nałożyć świeże maliny, oprószyć cukrem pudrem i udekorować listeczkami melisy.

 

 

Dodaj komentarz

Ślicznie wygląda. gdzie kupie takie słoiczki? i na ile sztuk wystarczy przepis

Cześć Aga, dzięki za odwiedziny 🙂 Przepis wystarczy na pięć porcji , słoiczki kupiłam tu-> http://makutra.com/przetwory/1248-sloik-weck-220-ml.html?search_query=weck&results=31 Pozdrawiam ciepło :*

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl