Malinowe serniczki osłodzone miodem lipowym
14 lipca 2016
P
rzepis na te wyborne serniczki przygotowałam jakiś czas temu na prośbę Redaktor Naczelnej Werandy Country, pojawił się on w czerwcowym numerze w towarzystwie śmietankowych drożdżówek z malinami (
TUTAJ
przepis). Serniczki są osłodzone delikatnym w smaku miodem lipowym- nadaje on fajnego posmaku i jest to zawsze zdrowsza alternatywa dla cukru. Deserki smakują pysznie, mają aksamitną konsystencję i smakują dzieciom :)
Składniki na 5 porcji:
1 i 1/2 szklanki malin
3-4 łyżki miodu lipowego
2 szklanki twarożku o gładkiej konsystencji
1-2 łyżeczki soku z cytryny (można pominąć)
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki wrzątku
Dodatkowo:
3/4 szklanki śmietanki kremówki 30%
3 łyżeczki cukru pudru + odrobina do oprószenia
maliny do podania
listeczki melisy
Maliny zblendować z miodem i przetrzeć przez sitko, by pozbyć się pesteczek. Dodać sok z cytryny, serek i zmiksować całość.
W podanej ilości wrzątku rozpuścić żelatynę i lekko ją przestudzić, wlać do masy sernikowej i dokładnie zmiksować całość. Przelać do przygotowanych słoiczków. Wstawić do lodówki na czas tężenia (wystarczy 1-2 godziny).
Ubić śmietankę w niedużym kubku, pod koniec dodać cukier puder przesiany przez sitko. Rozłożyć bitą śmietanę na stężałe serniczki używając łyżki lub rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
Na wierzch nałożyć świeże maliny, oprószyć cukrem pudrem i udekorować listeczkami melisy.
Dodaj komentarz
Ślicznie wygląda. gdzie kupie takie słoiczki? i na ile sztuk wystarczy przepis
Cześć Aga, dzięki za odwiedziny 🙂 Przepis wystarczy na pięć porcji , słoiczki kupiłam tu-> http://makutra.com/przetwory/1248-sloik-weck-220-ml.html?search_query=weck&results=31 Pozdrawiam ciepło :*