Naleśniki z nadzieniem twarożkowo-śmietankowym i jagodami
1 lipca 2016
N
igdy do tej pory nie zastanawiałam się nad przepisem na naleśniki, bo od dziecka robię ciasto na oko ;) Tym razem postanowiłam spisać proporcje, być może komuś się przydają :)
Z przepisu uzyskujemy 7 cienkich naleśników. Jest już sezon na wyczekiwane przeze mnie jagody, które tak pysznie komponują się z śmietankowo-twarożkowym nadzieniem <3 Chyba wszystkim smakuje takie połączenie :) Naleśniki można dodatkowo zapiec w piekarniku, jest to dobre rozwiązanie jeżeli chcecie przygotować obiad wcześniej- wystarczy ułożyć wszystko w naczyniu do zapiekania, a przed podaniem krótko zapiec. No właśnie… to nie tylko deser, ale słodki, bardzo sycący obiad :) Czy u Was też raz w tygodniu musi być coś słodkiego na obiadowych talerzach? W takim wydaniu naleśniki smakują bosko!
Składniki:
na naleśniki:
2 szklanki mleka
1 jajko
3 łyżki cukru + łyżeczka cukru wanilinowego
1 i 1/2 szklanki mąki
szczypta soli
nadzienie:
250g twarogu typu klinek
1 duży kubek kwaśnej śmietany 18% lub 12% (około 350-400g)
3 łyżki cukru (2 do twarogu+1 do śmietany)
1 łyżeczka cukru wanilinowego
+ 1 i 1/2 szklanki jagód
Przygotować ciasto naleśnikowe. W misce umieścić mleko, jajko, cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli i roztrzepać całość rózgą kuchenną (lub mikserem). Dodawać stopniowo mąkę i mieszać ciasto energicznie, aż będzie miało gładką strukturę. Smażyć cienkie placki na odrobinie oleju.
Przygotować nadzienie. Twaróg umieścić w głębokim talerzu, dodać śmietanę (większą połowę kubka), cukier i cukier wanilinowy i rozgnieść wszystko widelcem.
Pozostałą śmietanę wymieszać z łyżką cukru. Nakładać twarogowe nadzienie do naleśników, dodać po garści jagód na każdą porcję, następnie zwijać naleśniki w rulony lub składać w tzw. koperty. Z wierzchu posmarować polewą śmietanową i posypać resztą jagód. Naleśniki można ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i zapiec przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
Dodaj komentarz