OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Rurki francuskie z kremem budyniowym

2 września 2016

Email
Print Friendly

 

Są dwie rzeczy, które zawsze mam w lodówce- ciasto francuskie i serek mascarpone :) To niezastąpione dodatki do szybkich deserów.  Przygotowanie rurek jest dziecinnie proste, podobnie jak zrobienie kremu. Zaczynamy od ugotowania budyniu, można zrobić to nawet dzień wcześniej, by krem się udał budyń musi być bardzo zimny. Kiedy się bardzo śpieszę, wylewam go na głęboki talerz, a gdy tylko wystygnie wkładam go do zamrażarki na 20 minut.  Ten pyszny krem już znacie z bloga, a to kolejna propozycja na jego wykorzystanie, urozmaiciłam go tylko rozdrobnionymi malinami, ale nie jest to wcale konieczne. Rurki z ciasta francuskiego robię bardzo często, prawie na wszystkie imprezy, jako uzupełnienie paterek z babeczkami. Najczęściej nadziewam je bitą śmietaną i tak bardzo wszystkim smakują, ale mój mąż stwierdził, że z kremem budyniowym są lepsze ;).  Stożkowe foremki do pieczenia rurek można kupić za grosze w sklepach z artykułami do pieczenia.  Gotowy płat ciasta francuskiego najszybciej kroi się okrągłym nożem do pizzy, a nawinięcie pasków ciasta na foremkę zajmuje tyle co rozgrzanie się piekarnika.  Dużą zaletą rurek jest to, że można upiec je nawet na kilka dni przed przyjęciem, a przechowywane w szczelnym pojemniku zachowają swoją kruchość i świeżość. Polecam :)

 

 

INSTAGRAM               BLOG               FACEBOOK

 

 

Składniki na 15 rurek:

1 płat ciasta francuskiego (użyłam tego dostępnego w Biedronce)

1 standardowe opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40g)

400 ml mleka

3 łyżki cukru

1 opakowanie dobrze schłodzonego mascarpone (250g)

filiżanka malin

cukier puder do oprószenia

 

Ugotować budyń zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, ale w nieco mniejszej ilości mleka (400 ml zamiast 500 ml) i z dodatkiem trzech łyżek cukru. Budyń przeleć na głęboki talerz (tak szybciej wystygnie) i od razu nakryć folią spożywczą tak, by dotykała go bezpośrednio - dzięki temu nie zrobi się korzuch. Wystudzić, wstawić do lodówki do porządnego schłodzenia.

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C. Rozwinąć płat ciasta francuskiego i pokroić go nożem do pizzy na 14-15 pasków o szerokości około 2 cm. Nawijać paski na foremki zaczynając od węższej części stożka. Należy nawijać je w ten sposób, by cisto zachodziło na siebie mniej więcej co centymetr. To bardzo proste i w zasadzie robi się samo ;). Końcówkę ciasta należy dokładnie docisnąć i przykleić (żeby rurki się nie rozwijały podczas pieczenia),  następnie zlepioną stroną kłaść rurki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachować odstępy bo ciasto lekko wyrośnie. Piec około 13-15 minut, aż do zezłocenia się ciasta.  Wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Następnie ostrożnie wysuwać foremki delikatnie je ściskając. Gotowe rurki wystudzić do temperatury pokojowej. Można je przechowywać w szczelnym pojemniku nawet do tygodnia, nie tracą smaku ani kruchości. 

Przygotować krem. W misce umieścić schłodzony budyń i równie chłodne mascarpone, wszystko zmiksować najpierw na wolnych, następnie na szybszych obrotach miksera, tylko do połączenia się masy w zwarty krem-nie dłużej, by się nie zważył, dodać rozdrobnione maliny i przełożyć krem do rękawa cukierniczego, w ten sposób napełniać rurki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl