Aksamitny mus czekoladowy
20 października 2016
Czas na deser tygodnia! Mus czekoladowy z prawdziwego zdarzenia to idealna propozycja na wiele okazji, np. na święta, walentynki lub po prostu jako coś pysznego po niedzielnym obiedzie. Można zrobić go wyłącznie na bazie czekolady deserowej lub dodać także mleczną ale nie więcej niż jedną tabliczkę na porcję. Desery najlepiej zrobić na dzień przed podaniem, by zdążyły się porządnie schłodzić i osiągnąć właściwą konsystencję. Z podanego przepisu uzyskacie 6 małych porcji lub 4 większe. Możecie podać go w maleńkich filiżankach do espresso lub w dowolnych małych naczynkach. Jeśli lubicie dodajcie w miejsce mleka ulubiony alkohol, który nada dodatkowy smak (wtedy lepiej użyć tylko gorzkiej czekolady, bo wszelkie likiery mają sporo cukru). Ja pozostaję przy wersji bezalkoholowej w wypadku tego deseru i dodatkowo dekoruję go niesłodzoną bitą śmietaną, która według mnie idealnie tutaj pasuje. Przygotowanie deseru trwa zaledwie kilka minut i za to go uwielbiam! Rozpływa się w ustach <3 <3 <3
Składniki na 4-6 porcji:
2 tabliczki czekolady- 2x100g (użyłam 1 i 1/2 gorzkiej i 1/2 mlecznej)
4 łyżki śmietanki kremówki 30% + 3 łyżki mleka
1 czubata łyżka masła w temp. pokojowej
3 duże jajka
1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
+ śmietanka kremówka do dekoracji około 200 ml
*łącznie zużyłam kubek śmietany kremówki 400 ml
* skorupki należy przed użyciem jajek dobrze umyć, następnie sparzyć wrzątkiem
Czekoladę połamać na kostki. W małym rondelku wymieszać śmietankę z mlekiem i podgrzać prawie do wrzenia. Od razu wrzucić połamaną czekoladę- powinna się zanurzyć. Odstawić na 2 minuty i nie mieszać w tym czasie! Przygotować dwa nieduże kubki w jednym umieścić śmietankę, w drugim starannie oddzielone białka od żółtek. Ubić na sztywno najpierw białka z odrobiną soli , następnie śmietankę . Po dwóch minutach czekolada powinna zmięknąć, należy wymieszać na gładko zawartość rondelka używając rózgi kuchennej. Dodać do czekolady miękkie masło i miksować do połączenia, wlać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać ubite białka i wmiksować je w krem na wolnych obrotach miksera, na koniec dodać ubitą śmietankę i delikatnie wmieszać ją w masę. Przelać do przygotowanych naczynek i wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną. Smacznego!
Dodaj komentarz