OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Delikatne placuszki śniadaniowe

19 października 2016

Email
Print Friendly

 

Dziś przepis na kolejne placuszki, z pewnością najbardziej puszyste i delikatne spośród wszystkich na blogu. Podczas ŚDM u mojej kuzynki mieszkały Francuzki, które codziennie prosiły o śniadanie na słodko :). Okazało się, że to wcale nie jest mit, że właśnie takie śniadania najczęściej królują na  francuskich stołach. Poczułam ulgę, że to nie tylko moje dziwactwo, żeby na śniadanie mieć w zwyczaju robić placki, naleśniki czy piec drożdżówki :), a wręcz przeciwnie byłam bardzo zadowolona, bo moje przepisy bardzo przydały się kuzynce, która chciała jak najlepiej ugościć młode paryżanki. Podobno bardzo im wszystko smakowało :). Wtedy wpadła mi do głowy myśl, by regularnie na blogu pojawiały się przepisy z cyklu „francuskie śniadania”, bo to coś z czym rzeczywiście się utożsamiam. Oczywiście nie zawsze w tygodniu mamy czas na takie pyszności, ale w leniwe weekendowe poranki… czemu nie? Przygotowanie placuszków z tego przepisu zajmuje tak naprawdę tyle co zrobienie dobrej kanapki. Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i blendujemy- minuta i gotowe, a później już tylko smażymy i zjadamy na ciepło. Placuszki są wyjątkowo delikatne i  choć smażymy je na minimalnej ilości tłuszczu (lub beztłuszczowo) to mają pyszny maślany posmak, bo mam na to swój sprawdzony sposób. Po odwróceniu placuszków na drugą stronę rozprowadzam po patelni odrobinę masła- tyle wystarczy, by pięknie pachniały i smakowały wyjątkowo.  Najlepiej podawać je ze świeżymi owocami lub z dobrą konfiturą, ale same w sobie oprószone cukrem pudrem są naprawdę pyszne. Do tego aromatyczna kawa i voilà, pyszne francuskie śniadanie gotowe  Ciasto można również wykorzystać do obsmażania w nim plasterków gruszek lub jabłek :).  Moje chłopaki je uwielbiają <3<3<3.

 

INSTAGRAM           BLOG           FACEBOOK

 

 

 

Składniki na 16-18 placuszków:

2 czubate łyżki gęstego jogurtu

250 g twarogu np. typu klinek

3 jajka

szczypta soli

3 łyżki cukru z wanilią lub opakowanie cukru wanilinowego + 2 łyżki cukru

3/4 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku dopieczenia

+ odrobina masła do smażenia

 

Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu i zblendować na gładką, puszysta masę. Rozgrzać patelnię o nieprzywierającej powłoce ( można delikatnie natłuścić ją odrobiną oleju). Nakładać ciasto łyżką formując niewielkie placuszki (podczas smażenia urosną). Gdy będą już od spodu złote, a z wierzchu ścięte odwracać je delikatnie na drugą stronę. W tym momencie rozprowadzić na patelni odrobinę masła i tak dosmażać placuszki. Należy smażyć je bez pośpiechu na średnio rozgrzanej patelni. Podawać na ciepło oprószone cukrem pudrem. Smacznego :). 

 

 

 

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl