Odchudzający czerwony koktajl FIT
4 października 2016
Koktajl na bazie zielonej herbaty, kiwi, bananów i limonki to jeden z moich ulubionych przepisów na drugie śniadanie lub lunch (
TUTAJ przepis), ale od kilku tygodni ma wielką konkurencję w postaci tego właśnie czerwonego napoju z dzisiejszego przepisu. Tym razem bazą koktajlu jest czerwona herbata, która jest stosunkowo mało popularna, a to wielka szkoda, bo oprócz właściwości leczniczych- jak obniżanie poziomu złego cholesterolu, jest nazywana przez dietetyków "zabójcą tłuszczu". Najpopularniejsza pośród czerwonych herbat jest PU-ERH, którą polecam kupować na wagę w postaci liści i najlepiej z naturalnymi dodatkami smakowymi. Zdradzę Wam swój sposób, na to by czerwona herbata smakowała wyjątkowo pysznie- sama w sobie ma jak dla mnie średni smak, dlatego w moim ulubionych sklepach herbacianych kupuję 100 g herbaty PU-ERH z dodatkami np. z truskawkami, kwiatami pomarańczy, z hibiskusem, ananasem itd. -zyskuje ona wówczas wiele smaku i zapachu. Ale żeby było jeszcze pysznej kupuję osobno 100g naturalnej herbatki owocowej, na zdjęciu jedna z moich ulubionych- "Truskawkowa Margarita" już sam jej zapach poprawia mi humor (jej podstawowe składniki to: hibiskus, truskawki, ananas, aronia, czarna porzeczka, papaja i płatki róży). Obie herbaty mają podobny sposób parzenia, który ma zasadnicze znaczenie dla uzyskania odpowiednich właściwości zdrowotnych i smakowych zwłaszcza w wypadku czerwonej herbaty. Do filiżanki o pojemności 200ml wsypuję łyżeczkę herbaty PU-ERH (np. "Czerwony Smok" lub "Rio") oraz łyżeczkę herbaty owocowej, zalewam wrzątkiem i parzę pod przykryciem 4 minuty. Po tym czasie odcedzam napar przez sitko- to bardzo ważny etap! Nie można zostawiać liści herbaty w przygotowanym naparze, bo to zupełnie zmienia jej smak i właściwości. Podobnie jak zielona, czerwona herbata ma właściwości pobudzające i skutecznie zastępuje kawę, ale w odróżnieniu do niej działa łagodnie i długotrwale. Świetnie działa również na pamięć, koncentracje i poprawę nastroju :) :) :). Odpowiednio przygotowany napar bardzo pobudza wytwarzanie soków trawiennych, co stymuluje pracę jelit i przyspiesza metabolizm, a w konsekwencji bardzo usprawnia spalanie tłuszczów. Poza tym jak juz wspominałam czerwona herbata skutecznie obniża poziom złego cholesterolu, normalizuje ciśnienie krwi, zawiera cenne związki mineralne i mikroelementy, zawiera np. fluor, który wspomaga ochronę zębów przed próchnicą, ponadto PU-ERH działa wspaniale na układ trawienny, pracę wątroby, usuwanie toksyn... No i jest genialną bazą do mojego odchudzającego koktajlu, w którym prócz niej znajdują się czerwone owoce (lubię używać malin, jeżyn, truskawek lub czerwonej porzeczki) najczęściej dodaję zamrożone- dzięki temu koktajl jest zimny mimo użycia gorącej herbaty. Dla zagęszczenia i słodkości dodaję jednego dużego banana, a dla jeszcze lepszego trawienia i zapewnienia uczucia sytości dodaję kolejny sekretny składnik w postaci pysznego sproszkowanego błonnika (tym razem o smaku truskawkowym z firmy KRÜGER, uwielbiam też jabłkowy, a najbardziej morelowy i śliwkowy). Przygotowanie koktajlu zajmuje 5 minut- w tym 4 minuty samo parzenie herbaty ;). Jeżeli użyjecie świeżych malin czy truskawek, a nie macie czasu na to by herbatka wystygła wrzućcie do blendera kilka kostek lodu, bo koktajl musi być chłodny, można też użyć mrożonego banana :). Regularne picie koktajlu z pewnością wspomoże i uprzyjemni proces odchudzania. Specjaliści zalecają, by na diecie pić 3-5 filiżanek czerwonej herbaty codziennie- by skutecznie wspomagała spalanie tłuszczów, oczywiście przydałoby się też trochę poćwiczyć ;). Bardzo serdecznie Wam polecam ten przepis, mam nadzieję że polubicie go tak jak ja :). Ten koktajl ma w sobie naprawdę wielką moc!
Składniki na duży koktajl (400 ml):
1 łyżeczka liści czerwonej herbaty PU-EHR z naturalnymi dodatkami smakowymi
1 łyżeczka nbturalnej herbaty owocowej (np. na bazie czerwonych owoców, płatków róży i czego tylko lubicie).
1 łyżeczka sproszkowanego błonnika (np. o smaku truskawkowym firmy KRUGER)
1 duży banan
2 spore garści drobnych czerwonych owoców (np. truskawek, malin, porzeczek lub innych jak borówki, jeżyny itp.)
Zagotować świeżą wodę. Do filiżanki wsypać łyżeczkę liści czerwonej herbaty (tak jak wspominałam, najlepiej z naturalnymi dodatkami smakowymi) oraz łyżeczkę naturalnej herbatki owocowej. Zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem 4 minuty. Po tym czasie od razu odcedzić napar przez sitko. Przelać go do pojemnika blendera lub malaksera, dodać pokrojonego banana i dwie garści mrożonych czerwonych owoców (używając świeżych dodaj również kilka kostek lodu), wsypać łyżeczkę sproszkowanego błonnika np. o smaku truskawkowym. Wszystko razem zblendować na gładki koktajl. Wypić od razu :)
Dodaj komentarz