Plastry gruszek w cieście cynamonowo-waniliowym
9 listopada 2016

W
szelkie placki i racuszki goszczą u nas dość często, tym razem zrobiłam takie z lekką cynamonowo-wanilową nutką i plasterkami gruszek ukrytymi wewnątrz. Jeżeli macie w zasięgu ręki maślankę i kilka twardych gruszek zróbcie sobie smakowity podwieczorek <3.
Składniki:
1 szklanka maślanki
1 duże jajko
szczypta soli
2 łyżeczki cukru z wanilią lub wanilinowego
1 płaska łyżeczka cynamonu świeżo tartego lub mielonego
3 łyżki cukru
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4-5 dużych, twardych gruszek
olej rzepakowy do smażenia
cukier puder do podania
Do miski wlać maślankę, wbić jajko, dodać sól, cukier i cukier wanilinowy. Zmiksować całość na wolnych obrotach miksera ( lub energicznie mieszać rózgą kuchenną do otrzymania masy o jednolitej konsystencji).
Do mąki wsypać proszek do pieczenia oraz cynamon i zamieszać. Cały czas mieszając masę dodawać do niej stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem- ostatecznie masa powinna być dość gęsta i bez grudek mąki.
Gruszki pokroić na cieniutkie plastry (każdy o grubości około pół centymetra) i pozbawić ich gniazd nasiennych.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Obtaczać plastry w cieście i smażyć z obu stron na złoty kolor, na średnio rozgrzanym tłuszczu. Podawać oprószone cukrem pudrem.
Uwaga: gruszki, których użyjecie powinny być twarde i mało soczyste, a plastry cieniutkie, w przeciwnym razie ciasto podczas smażenia mogłoby się od nich oddzielać od nadmiaru soku. Powinny mieć twardość i chrupkość jak jabłka. Jeżeli nie dodacie cynamonu do surowego ciasta możecie wymieszać go z cukrem pudrem i taką mieszanką oprószyć placuszki.
Dodaj komentarz