Prosta babka cytrynowa z żurawiną
14 listopada 2016
B
abka, która kojarzy mi się z… zimą ;) Upiekłam ją już ponad miesiąc temu kiedy na bielskim targu udało mi się kupić leśną żurawinę, ale zdjęcia wyszły mi w tak zimowym klimacie, że postanowiłam trochę poczekać z publikacją przepisu. I choć na zimę przyjdzie nam jeszcze trochę poczekać to zapraszam Was do zrobienia tej prostej babki już teraz. Bardzo nam wszystkim smakowa, jest prosta, przyjemnie kwaśna za sprawą żurawiny i cytryny, w sam raz do porannej lub popołudniowej herbatki.
Składniki na małą foremkę keksówkę (używam dokładnie TEJ):
1/2 kostki masła (100 g)
1 duża cytryna
3/4 szklanki mleka
1 duże jajko
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
szczypta soli
2 szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 szklanka świeżej żurawiny + troszkę do dekoracji
na lukier: sok z połowy cytryny + cukier puder
W rondelku roztopić masło. Cytrynę umyć, sparzyć i zetrzeć z niej żółtą skórkę na drobnej tarce i dodać do masła. Wlać mleko i sok wyciśnięty z całej cytryny, wymieszać, następnie wbić jajko, dodać cukier, sól i cukier wanilinowy i roztrzepać całość rózgą kuchenną.
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, wsypać żurawinę i wmieszać ją w mąkę. Wlać zawartość rondelka i wymieszać wszystko dokładnie. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C.
Foremkę keksówke o pojemności około 1,5 litra (lub większej*) wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przelać do niej ciasto, wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około godzinę- do suchego patyczka (należy wbić w ciasto drewniany patyczek i sprawdzić czy po wyjęciu nie oblepia go surowe ciasto). Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, po kilku minutach odwrócić ją na kratkę cukierniczą. Gdy wystygnie utrzeć lukier. Wycisnąć sok z cytryny i ucierać z cukrem pudrem- dodajcie ile lubicie. Rozsmarować lukier na wierzchu babki i udekorować świeżą żurawiną. Ciasto przechowywać w szczelnym pojemniku lub owinięte folią.
*używając większej keksówki czas pieczenia będzie krótszy, nie pieczemy dłużej niż to konieczne żeby nie przesuszyć babki
*można użyć suszonej żurawiny, ale najlepiej zalać ją wcześniej np. sokiem z pomarańczy, by napęczniała, później odsączyć na sitku
*żródło inspiracji TUTAJ
Dodaj komentarz
Stanie się bardzo częstym ciastem w naszym domu. Mnie mega smakuje!! Dziękuję za przepis.
Świetnie! To ja dziękuję za to, że testujesz moje przepisy <3
Pycha, będę piec częściej
Bardzo mnie to cieszy! Pozdrawiam ciepło 🙂