Proste ciasto dyniowe z gruszką- aromatyczne i wilgotne
9 listopada 2016
Ciasto w stylu FIT, które znika w mgnieniu oka… Faktycznie jest pieczone w foremce keksówce i nie jest zbyt duże, ale zawsze czuję satysfakcję kiedy każdy domownik rezerwuje sobie następny kawałek zanim zje pierwszy ;). Usłyszeć od swojego kilkuletniego dziecka „mmmmmm to ciasto jest przeeeeeeeeeepyszne” to cudne uczucie <3. Zwłaszcza wtedy gdy wiem, że jest przy okazji sycące i zdrowe, bo oprócz dyni i gruszki zawiera sporo orzechów, dzięki którym przyjemnie chrupie. Ciasto jest wilgotne i bardzo aromatyczne za sprawą korzennych przypraw,które wszyscy lubimy, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Powiem szczerze, że najbardzej lubię piec ciasta o małych gabarytach, tak po prostu, bez żadnej specjalnej okzaji na przykład na podwieczorek lub niedzielne popołudnie, takie tylko dla nas i ewentualnych niespodziewnych gości :). Lubię to uczucie lekkiego niedosytu, kiedy ciasto tak szybko zniknie i pozostaje tylko przyjemnym wspomnieniem :). Jeżeli macie dużą rodzinę lub chcecie, by kilka kawałków zostało na następny dzień do pracy to polecam upiec je z podwójnej porcji w dużej foremce kesksówce lub tortownicy- pieczemy do suchego patyczka, im grubsza warstwa ciasta (co zależy od rodzaju foremki) tym dłuższy czas pieczenia. Jeśli lubicie moje ciasto marchewkowe, to ciasto dyniowe z gruszką z pewnością Wam również posmakuje bo powstało właśnie na bazie tego przepisu. Sedecznie polecam :).
Składniki na foremkę keksówkę o wymiarach o wymiarach dna 17,5 na 8,5 cm lub trochę więszą (używm dokładnie
TEJ
):
1 czubata szklanka dyni startej na dużych oczkach (u mnie połowa małej dyni)
1 średnia gruszka (lub dwie małe)
1 szklanka orzechów włoskich
2 łyżeczki cynamonu + 1 łyżeczka przyprawy do piernika
prawie pełna szklanka mąki + 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia + 1 łyżeczka sody + szczypta soli
2 jajka
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru trzcinowego
Dynię zetrzeć na grubych oczkach, gruszkę obrać i pokroić w średnią kostkę, a orzechy posiekać z grubsza.
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C.
W dużej misce umieścić mąkę, przyprawy, sodę, sól i proszek do pieczenia, zamieszać całość.
W mniejszym naczyniu umieścić cukier, jajka i olej, roztrzepać całość rózgą kuchenną i wlać do suchych składników- dokładnie wymieszać. Dodać startą dynię, pokrojoną gruszkę i posiekane orzechy, ponownie wymieszać. Przelać do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Umieścić w rozgrzanym piekarniku i piec około godziny- do suchego patyczka. Wyjąć formę, po kilku minutach odwrócić na kratkę cukierniczą wyjąć i wystudzić ciasto. Można polać ciasto lukrem, polewą czekoladową lub po prostu oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj komentarz