OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Proste ciasto dyniowe z gruszką- aromatyczne i wilgotne

9 listopada 2016

Email
Print Friendly

 

Ciasto w stylu FIT, które znika w mgnieniu oka… Faktycznie jest pieczone w foremce keksówce i nie jest zbyt duże, ale zawsze czuję satysfakcję kiedy każdy domownik rezerwuje sobie następny kawałek zanim zje pierwszy  ;). Usłyszeć od swojego  kilkuletniego dziecka  „mmmmmm to ciasto jest przeeeeeeeeeepyszne” to cudne uczucie <3.  Zwłaszcza wtedy gdy wiem, że jest przy okazji sycące i zdrowe, bo oprócz dyni i gruszki zawiera sporo orzechów, dzięki którym przyjemnie chrupie.  Ciasto jest wilgotne i bardzo aromatyczne za sprawą korzennych przypraw,które wszyscy lubimy, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Powiem szczerze, że najbardzej lubię piec ciasta o małych gabarytach, tak po prostu, bez żadnej specjalnej okzaji  na przykład na podwieczorek lub niedzielne popołudnie, takie tylko dla nas i ewentualnych niespodziewnych gości :).  Lubię to uczucie lekkiego niedosytu, kiedy ciasto tak szybko zniknie i pozostaje tylko przyjemnym wspomnieniem :).  Jeżeli  macie dużą rodzinę lub chcecie, by kilka kawałków zostało na następny dzień do pracy to polecam upiec je z podwójnej porcji w dużej  foremce kesksówce lub tortownicy- pieczemy do suchego patyczka, im grubsza warstwa ciasta (co zależy od rodzaju foremki) tym dłuższy czas pieczenia.  Jeśli lubicie moje ciasto marchewkowe, to ciasto dyniowe z gruszką z pewnością Wam również posmakuje bo powstało właśnie na bazie tego przepisu. Sedecznie polecam :).

 

 

 

Składniki na foremkę keksówkę o wymiarach o wymiarach dna 17,5 na 8,5 cm lub trochę więszą (używm dokładnie TEJ):

1 czubata szklanka dyni startej na dużych oczkach (u mnie połowa małej dyni)

1 średnia gruszka (lub dwie małe)

1 szklanka orzechów włoskich

2 łyżeczki cynamonu + 1 łyżeczka przyprawy do piernika

prawie pełna szklanka mąki + 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia + 1 łyżeczka sody + szczypta soli

2 jajka

1/3 szklanki oleju

1/2 szklanki cukru trzcinowego

 

 

Dynię zetrzeć na grubych oczkach, gruszkę obrać i pokroić w średnią kostkę, a orzechy posiekać z grubsza. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C.

W dużej misce umieścić mąkę, przyprawy, sodę, sól i proszek do pieczenia, zamieszać całość.

W mniejszym naczyniu umieścić cukier, jajka i olej, roztrzepać całość rózgą kuchenną i wlać do suchych składników- dokładnie wymieszać. Dodać startą dynię, pokrojoną gruszkę i posiekane orzechy, ponownie wymieszać. Przelać do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.  Umieścić w rozgrzanym piekarniku i piec około godziny- do suchego patyczka. Wyjąć formę, po kilku minutach odwrócić na kratkę cukierniczą wyjąć i wystudzić ciasto. Można polać ciasto lukrem, polewą czekoladową lub po prostu oprószyć cukrem pudrem.

 

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl