Biszkopciki z makiem przekładane konfiturą lub marmoladą
2 grudnia 2016
T
ym razem ciasteczka, których pieczołowicie szuka na ciasteczkowym półmisku mój mąż ;). Są to biszkopciki z dodatkiem mąki krupczatki i maku, przekładane dowolną gęstą konfiturą , marmoladą lub dżemem. Są proste w przygotowaniu, ale sporym ułatwieniem przy ich robieniu jest jednorazowy rękaw cukierniczy. Najpierw przydaje się przy wyciskaniu piany biszkoptowej na blaszkę- przekładamy do niego masę biszkoptową, wyciskamy na blaszkę maleńkie półkule- raz dwa i gotowe. Później ten sam rękaw przydaje się przy wyciskaniu konfitury na upieczone ciasteczka, jest to o wiele wygodniejsze niż smarowanie ciasteczek przy życiu noża. Także po raz kolejny namawiam Was do zakupu paczuszki jednorazowych rękawów cukierniczych, które „jednorazowe” są tylko z nazwy, bo bez problemu można je myć i używać wielokrotnie (do kupienia np. w Tescoma). Przy pieczeniu biszkopcików ważne jest żeby ich nie piec dłużej niż to konieczne, bo będą zbyt twarde, trzeba wyczuć odpowiedni moment- dużo zależy od wielkości ciasteczek. Ważne jest także by dobrze przygotować pianę biszkoptową-wskazówki poniżej :).
Składniki na dwie blaszki pojedynczych ciasteczek:
2 jajka
szczypta soli
100g cukru
130 g mąki krupczatki
kilka łyżeczek suchego maku
dowolna gęsta konfitura do przekładania
Białka idealnie oddzielić od żółtek, umieścić je w niedużej misce i ubić ze szczyptą soli na prawie sztywną pianę, nie ubijać dłużej niż to konieczne (przebite białka mogą powodować rozlewanie się biszkopcików ). Stróżką wsypywać cukier i dalej ubijać. Gdy cukier się już prawie rozpuści dodać żółtka i miksować jeszcze chwilę. Wsypywać partiami mąkę krupczatkę oraz dwie łyżeczki suchego maku i delikatnie wymieszać masę wyłączonym mikserem. Piekarnik rozgrzać do 155-160 stopni C.
Przełożyć masę biszkoptową do rękawa cukierniczego. Wyciskać nieduże ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachować odstępy. Dodatkowo posypać biszkopciki makiem z wierzchu. Piec przez około 6 minut. Wyjąć, wystudzić, przekładać dowolnym dżemem/marmoladą/konfiturą- najwygodniej przełożyć konfiturę do rękawa cukierniczego, wyciskać odrobinę na środek ciasteczek i składać.
Dodaj komentarz
Witam, ciasteczka na pewno są wyśmienite o ile nie pomyli się mąki krupczatki z kartoflaną 😀 ale domownicy pocieszają mnie że dobre ;), przynajmniej ładnie wyglądają, Dario twoje przepisy są fenomenalne a zdjęcia bajeczne, wszystkiego by się chciało spróbować.
Cześć Ewa, dziękuję za wiadomość! 🙂 Ja ostatnio zapomniałam dodać mąki do biszkoptu 😀 i zauważyłam to dopiero jak już się piekł 😉 Pomyłki się zdarzają każdemu, a Twoja ciasteczka pewnie są trochę inne w smaku niż oryginalne, ale myślę, że dobre 🙂
Dario, dziękuję za odpowiedz😀 myślę że chyba jednak za szybko wsypywałam cukier i mąkę… Następnym razem będzie lepiej. Pozdrawiam
Witam, właśnie skończyłam robić te biszkopciki, są pyszne. Przełożyłam je konfiturą pomarańczową Twojego pomysłu. WOW!! Niestety popełniłam błąd o którym pisałaś dotyczący ubijania białek i ciasto rozlewało się zbytnio. Może dawałam za dużo ciasta lub też zrobiłam zbyt małe odstępy na blaszce, bo niektóre połączyły się w jedno 😀. Mam jeszcze pytanie czy one są miękkie czy lekko chrupiące z wierzchu? I jeszcze jedno jak je przechowywać tj. w zamkniętym pojemniku czy nie? Pozdrawiam serdecznie
Witaj Alicjo :). Rozlewające się ciasteczka to na 99% przebite białka jeszcze przed dodaniem cukru/ zółtko w białku/ zbyt gwałtowne wspypanie cukru lub mąki z makiem /zbyt intensywne mieszanie po dodaniu mąki (wtedy już bezwzględnie nie włączamy miksera tylko delikatnie mieszamy). Wbrew pozorom to nie są łatwe ciasteczka :). Ja przechowuję je w puszce.