Buziaczki :*:*:* czyli przepyszne orzechowe ciasteczka bezglutenowe
2 grudnia 2016
T
o jedne z naszych ulubionych ciasteczek <3 Nie zawierają mąki, a ich głównym składnikiem są mielone orzechy włoskie. Żeby miały taki kształt jak na zdjęciach, należy formować małe kuleczki, na środku wbijać po kawałeczku orzecha. Pod wpływem ciepła kuleczki zmieniają się w takie zaokrąglone ciasteczka. Najważniejsza jest tutaj odpowiednia temperatura pieczenia- 80-100 stopni C- w zależności od piekarnika, nie wolno jej przekroczyć , bo ciasteczka zupełnie straciłyby swój kształt. Rozpływają się w ustach :).
Składniki na jedną niedużą porcję ciasteczek :
60 g mielonych orzechów włoskich
60 g masła (średnio miękkiego)
szczypta soli
100 g cukru pudru
2 łyżeczki gorzkiego kakao
+ kilka posiekanych orzechów do dekoracji
Z podanych składników zagnieść ciasto. Gdy jest zbyt lepkie umieścić owinięte folią na pół godziny w lodówce, ale nie jest to konieczne. Odrywać małe kawałeczki i formować zgrabne kuleczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Na środku wbijać po małym kawałeczku orzecha. Umieścić w rozgrzanym do 80-100 stopni C piekarniku i piec około 15-17 minut- ich powierzchnia powinna wyglądać na wypieczoną, powinny też przestać się błyszczeć. Wyjąć, pozwolić zupełnie wystygnąć ciasteczkom (ja wstawiam je razem z blachą w chłodne miejsce-do chłodnej spiżarki na strychu ;) następnie układać je w szczelnym pojemniku.
Dodaj komentarz
Ciasteczka całkowicie rozpłynęły się po blaszce pokrywając ją całą cienką warstwą. W smaku pyszne- użyłam jako dodatek do jogurtu.
To są trudne w wykonaniu ciasteczka, bo trzeba wyczuć swój piekarnik… w moim piekarniku pieką się w 100 stopniach, ale u innych wiem,że max 80 stopni.
Kilka lat temu przestalismy je piec, poniewaz mimo temperatury 100 stopni ciasteczka za kazdym razem się nam rozlewaly….😞
To są pyszne ciasteczka,ale dużo zależy od piekarnika….Ja obniżyłabym jeszcze temperaturę do 80 stopni.
Czy orzechy maja byc obrane ze skorki?
Witam, oczywiście nie trzeba obierać ze skórki 🙂