Ciemne “Ule” biszkoptowe
18 grudnia 2016
U
le to ciasteczka bez pieczenia koniecznie z dodatkiem alkoholu , które przygotowujemy używając specjalnej stożkowej foremki. Znam wielu miłośników tych właśnie ciasteczek, na blogu jest już jeden przepis na jasne orzechowe ule, a dziś dzielę się z Wami tym, z który moim zdaniem jest jeszcze lepszy ;). Można się pokusić o dodatkowe udekorowanie uli, można na przykład maczać ich czubki w roztopionej czekoladzie, następnie w wiórkach kokosowych lub ozdobnych posypkach. Ja posmarowałam je cieniutką warstwą złotego żelu i posypałam białymi perełkami :).
Składniki na około 60 dużych uli:
200 g okrągłych biszkoptów
200 g orzechów włoskich
200 g cukru pudru
2-3 łyżki gorzkiego kakao
1 białko jaja
1-2 łyżki wódki
nadzienie:
1 kostka miękkiego masła
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
wódka/spirytus wg uznania ( 2-3 łyżki lub więcej)
+1 andrut
+dowolna dekoracja
Przygotować masę do formowania uli. Orzechy oraz biszkopty zmielić. Przesypać do miski razem z pozostałymi składnikami i zagnieść. Ciasto nie powinno być zbyt klejące. Odstawić do lekkiego wyschnięcia i w tym czasie przygotować nadzienie oraz spody uli. Przygotować nadzienie. Miękkie masło utrzeć z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Masa powinna być puszysta. Na koniec dodać alkohol. Z andruta powycinać kółka na podstawy uli-robię to przy użyciu kieliszka. Odrywać nieduże kawałki ciasta i przy użyciu specjalnej foremki formować „skorupki”uli, wyklejać foremki, dociskając mocno ciasto do brzegów foremek, w środku robić dość duże wgłębienia. Powstałe ule można od razu napełniać nadzieniem i „zamykać” kółeczkiem z andruta lub najpierw uformować wszystkie „skorupki”, a później je ponadziewać. Nadzienie najlepiej jest przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego lub mocnego woreczka z odciętym rogiem. Gotowe ule można dowolnie udekorować.
Dodaj komentarz