OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Ciemne “Ule” biszkoptowe

18 grudnia 2016

Email
Print Friendly

Ule to ciasteczka bez pieczenia koniecznie z dodatkiem alkoholu , które przygotowujemy używając specjalnej stożkowej foremki. Znam wielu miłośników tych właśnie ciasteczek, na blogu jest już jeden przepis na jasne orzechowe ule, a dziś dzielę się z Wami tym, z który moim zdaniem jest jeszcze lepszy ;). Można się pokusić o dodatkowe udekorowanie uli, można na przykład maczać ich czubki w roztopionej czekoladzie, następnie w wiórkach kokosowych lub ozdobnych posypkach. Ja posmarowałam je cieniutką warstwą złotego żelu i posypałam białymi perełkami :).

 

 

 

Składniki na około 60 dużych uli:

200 g okrągłych biszkoptów

200 g orzechów włoskich

200 g cukru pudru

2-3 łyżki gorzkiego kakao

1 białko jaja

1-2 łyżki wódki

nadzienie:

1 kostka miękkiego masła

2 żółtka

2 łyżki cukru pudru

1 opakowanie cukru waniliowego

wódka/spirytus wg uznania ( 2-3 łyżki lub więcej)

+1 andrut

+dowolna dekoracja

 

Przygotować masę do formowania uli. Orzechy oraz biszkopty zmielić. Przesypać do miski razem z pozostałymi składnikami i zagnieść. Ciasto nie powinno być zbyt klejące.  Odstawić do lekkiego wyschnięcia i w tym czasie przygotować nadzienie oraz spody uli. Przygotować nadzienie. Miękkie masło utrzeć z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Masa powinna być puszysta. Na koniec dodać alkohol. Z andruta powycinać kółka na podstawy uli-robię to przy użyciu  kieliszka. Odrywać nieduże kawałki ciasta i przy użyciu specjalnej foremki formować „skorupki”uli,  wyklejać foremki, dociskając  mocno ciasto do brzegów foremek, w środku robić  dość duże wgłębienia. Powstałe ule można od razu napełniać nadzieniem i „zamykać” kółeczkiem z andruta lub najpierw uformować wszystkie „skorupki”, a później je ponadziewać. Nadzienie najlepiej jest przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego lub mocnego woreczka z odciętym rogiem. Gotowe ule można dowolnie udekorować.

 

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl