Czekoladowe “Lajonki” (bez pieczenia)
18 grudnia 2016

O
to moje pyszne lajonki na bazie płatków kukurydzianych w wersji z ciemną czekoladą (mleczną, gorzką lub pół na pół). Dodatkowo do ciasteczek dodajemy podprażone na patelni płatki migdałowe <3 . Przepis bardzo prosty- czteroskładnikowy, a ciasteczka pyszne, chrupiące i pachnące <3. Użyjcie takiej czekolady jaką lubicie, ale dzieci wybierają w pierwszej kolejności te z mleczną czekoladą ;).
Składniki na około 60 sztuk:
2 tabliczki mlecznej czekolady (lub 1 mleczna i 1 gorzka)
60 g płatków kukurydzianych (koniecznie tych oryginalnych corn flakes)
2 łyżki wiórków kokosowych
50 g płatków migdałowych
Płatki migdałowe uprażyć na złoto na średnio rozgrzanej patelni, następnie rozdrobnić je. Płatki kukurydziane umieścić w woreczku i rozgnieść dłońmi. Czekoladę połamać i roztopić kąpieli wodnej. Do płynnej czekolady wsypać uprażone i posiekane płatki migdałowe, wiórki kokosowe oraz pokruszone płatki kukurydziane, wymieszać całość dokładnie. Dwie duże blaszki lub tacki wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą dwóch małych łyżeczek formować ciasteczka. Masa jest dość sypka, ale stężeje po schłodzeniu ciasteczek. Uformowane ciasteczka można dodatkowo posypać z wierzchu wiórkami kokosowymi. Blaszki z ciasteczkami od
stawić na około 15 minut w chłodne miejsce, później przełożyć je do pojemnika i tak przechowywać.
Dodaj komentarz