“Kokosanki”
18 grudnia 2016
K
okosanki to nic innego jak kawałki ciasta ucieranego o lekko miodowym posmaku obtaczane w polewie czekoladowej i wiórkach kokosowych. Dużo łatwiej się je robi gdy są większe, przy małych kosteczkach jest troszkę więcej pracy. Żeby ciasto się bardzo nie kruszyło i nie chłonęło zbyt wiele polewy schładzamy wcześniej kosteczki w lodówce, później obtaczamy je w polewie i wiórkach kokosowych. Łakocie dla fanów kokosu :).
Składniki na około 60 ciasteczek:
2 jajka w temp.pokojowej
100 g miękkiego masła
2 łyżki miodu
60 g cukru
160 g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
na polewę: 125 g masła, 125 g cukru pudru, 3 łyżki wody, 2 łyżki kakao
+100 g wiórków kokosowych
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i miodem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Przesiać do masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Przełożyć do małej blaszki (20/25cm) wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 20 minut. Wyjąć, wystudzić i pokroić na małe kosteczki, następnie schłodzić je przez godzinę w lodówce. Po tym czasie przygotować polewę. W rondelku roztopić masło, dodać wodę cukier puder i kakao, wymieszać i zagotować. Zanurzać schłodzone kosteczki ciasta w polewie i obtaczać je w wiórkach kokosowych.
Dodaj komentarz