Kruche budyniowe ciasteczka z kolorową posypką
2 grudnia 2016
C
iasteczka, które uwielbiają wszystkie dzieci, nie tylko za ich budyniowy smak, ale w dużej mierze za te kolorowe ozdóbki z wierzchu. Są mało słodkie, maślane, a za sprawą mąki ziemniaczanej zawartej budyniach są bardzo kruchutkie i delikatne. W zeszłym roku połowę ciasteczek udekorowałam drobno posiekanymi blanszowanymi migdałami - też pysznie się sprawdzają :). Zasada pieczenia jest podobna do tej co przy „Buziaczkach”, czyli niezbyt wysoka temperatura pieczenia 100-110 stopni C- trzeba wyczuć swój piekarnik, najlepiej zacząć próby pieczenia od możliwie najniższej temperatury.
Składniki na około 100 małych ciasteczek:
120 g masła w temperaturze pokojowej
50 g cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
60 g mąki pszennej np. tortowej
80g -2 opakowania budyniów waniliowych lub śmietankowych bez cukru
45 g skrobi ziemniaczanej
+ cukrowe perełki lub posiekane, blanszowane migdały
Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę. Można też rozpłaszczyć uformowaną kulę i umieścić na ciasto na około 10 minut w zamrażarce- opcja dla niecierpliwych, takich jak ja ;). W malutkim naczynku umieścić małe, kolorowe perełki cukrowe, odrywać maleńkie kawałki ciasta i formować kuleczki. Dociskać je delikatnie do cukrowych ozdóbek, tak by przykleiły się z wierzchu. Układać zachowując odstępy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 25-28 minut w piekarniku rozgrzanym do 100-110 stopni C. Podczas pieczenia ciasteczka zmienią kształt z okrągłych kuleczek na taki jak widać na zdjęciach. Po wyjęciu z piekarnika pozwolić im przestygnąć, następnie układać w pojemniku.
UWAGA: Ciasteczka jeszcze pod koniec pieczenia wydają się być nieupieczone, rozpadają się gdy je dotykamy w piekarniku, ale spokojnie... po wystygnięciu twardnieją. Dlatego po wyjęciu z piekarnika trzeba pozwolić im wystygnąć na blaszce. Ja daję blachę do chłodnej spiżarki. Można też na ostatnie 5 minut pieczenia podwyższyć temperaturę do 150 stopni C.
Dodaj komentarz
Dzień dobry, jakiej wielkości powinny być te kuleczki…mi wyszło około 20 sztuk, a czytam, że ma być 100?
Maleńkie 1,5 cm średnicy maksymalnie 🙂
Ile takie ciasteczka mogą leżeć np. w zamkniętym słoiku?
Czy do casteczek nie daje się żadnego jajka?
Tak, pomijamy tutaj jajka 🙂
Zrobiłam pierwszy raz, są wspaniałe. Dzieci pomagały robić 😆😊
Świetnie 🙂 Dziękuję za wiadomość <3
Nasze ulubione ciasteczka ❤ polecam przepis, pozdrawiam