OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Kruche kwiatuszki z nutellą i orzechami laskowymi

18 grudnia 2016

Email
Print Friendly

 

Kolejny przepis na proste, szybkie i smaczne ciasteczka, wystarczy utrzeć miękkie masło i nutellę  z pozostałymi składnikami, przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego z zamowaną tylką Wilton 1M lub inną dużą i wyciskać kwiatuszki. Na środku można układać połówki orzechów laskowych, ale nie jest to konieczne.  Ciasto rośnie podczas pieczenia, a uformowane kwiatuszki zmieniają kształt, dlatego należy zachować odstępy im gęstsze ciasto tym lepszy kształt zachowują ciasteczka, ale gorzej się je wyciska przez rękaw.  Ciasteczka są wyjątkowo kruchutkie, koniecznie przechowujemy je w puszce.

 

 

 

Składniki na dwie blaszki ciasteczek:

125g miękkiego masła

75g nutelli w temp. pokojowej

5 płaskich łyżek cukru pudru

175 g mąki pszennej

3 łyżki skrobi ziemniaczanej

1 i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia

1-2 łyżki mleka

+połówki orzechów laskowych

 

Miękkie masło utrzeć z nutellą i cukrem pudrem na puszystą masę, dodać sypkie składniki, łyżkę mleka i dalej ucierać, gdy ciasto jest nadal bardzo gęste dodać jeszcze troszeczkę mleka. Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego z zamocowaną tylką wilton  1M i wyciskać małe gwiazdki na blachę wyłożoną papierem dopieczenia, na wierzchu ułożyć połówki orzechów laskowych. Piec przez 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Zostawić na blaszce na kilka minut do ostygnięcia, następnie najlepiej przełożyć je na metalową kratkę by porządnie wystygły. Przechowywać w puszce.

 

 

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl