Rogaliki orzechowe
2 grudnia 2016
Ulubione ciasteczka naszego Adasia, uparcie wyszukuje ich pośród innych rodzajów :D, są to również jedne z najbardziej popularnych drobnych ciasteczek, idealne w swej prostocie <3. Kruchutkie, pysznie orzechowe , stosunkowo mało-słodkie, bo w samym cieście mało jest cukru, a słodyczy dodaje im jedynie cukier puder, którym są oprószone. Pyszne <3
Składniki na około 100 małych rogalików/ dwie duże blachy:
200 g mąki pszennej tortowej
60 g mielonych orzechów włoskich
50 g cukru pudru
100 g masła
szczypta soli
2-3 łyżeczki mleka (dodać tyle ile trzeba żeby ciasto nie było zbyt suche)
+cukier puder do oprószenia
Z podanych składników zagnieść ciasto. Odrywać małe kawałeczki i formować zgrabne rogaliki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C. Piec rogaliki przez około 15-17 minut. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem, przechowywać np. w puszce.
Dodaj komentarz
witam,
Mam pytanie – jak Pani piecze ciasteczka (nie tylko te ale też inne) piekarnik na termoobiegu czy góra-dół?
Szczerze mówiąc piekę wszystko z termoobiegiem, bo to się sprawdza w moim piekarniku, ale za inne nie ręczę 😀
Już nie mogę się doczekać, kiedy je zrobię na Święta. W tamtym roku zrobiłam i są przepyszne. Polecam 🙂
Ja też nie wyobrażam sobie żeby ich zabrakło u mnie na Święta 🙂 Dziękuję za wiadomość i pozdrawiam Kasiu 🙂
Ile można je przechowywać ?
Spokojnie do 10 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku 🙂
Są przepyszne, polecam !