OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Rogaliki orzechowe

2 grudnia 2016

Email
Print Friendly

 

Ulubione ciasteczka naszego Adasia, uparcie wyszukuje ich pośród innych rodzajów :D, są to również jedne z najbardziej popularnych drobnych ciasteczek, idealne w swej prostocie <3. Kruchutkie, pysznie orzechowe , stosunkowo mało-słodkie, bo w samym cieście mało jest cukru, a słodyczy dodaje im jedynie cukier puder, którym są oprószone. Pyszne <3

 

 

Składniki na około 100 małych rogalików/ dwie duże blachy:

200 g mąki pszennej tortowej

60 g mielonych orzechów włoskich

50 g cukru pudru

100 g masła

szczypta soli

2-3 łyżeczki mleka (dodać tyle ile trzeba żeby ciasto nie było zbyt suche)

+cukier puder do oprószenia

 

Z podanych składników zagnieść ciasto. Odrywać małe kawałeczki i formować zgrabne rogaliki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C. Piec rogaliki przez około 15-17 minut. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem, przechowywać np. w puszce.

 

 

Dodaj komentarz

witam,
Mam pytanie – jak Pani piecze ciasteczka (nie tylko te ale też inne) piekarnik na termoobiegu czy góra-dół?

Szczerze mówiąc piekę wszystko z termoobiegiem, bo to się sprawdza w moim piekarniku, ale za inne nie ręczę 😀

Już nie mogę się doczekać, kiedy je zrobię na Święta. W tamtym roku zrobiłam i są przepyszne. Polecam 🙂

Ja też nie wyobrażam sobie żeby ich zabrakło u mnie  na Święta 🙂 Dziękuję za wiadomość i pozdrawiam Kasiu 🙂

Ile można je przechowywać ?

Spokojnie do 10 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku 🙂

Są przepyszne, polecam !

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl