OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Ule orzechowe z nadzieniem advocatowym

2 grudnia 2016

Email
Print Friendly

 

Kolejny przepis na ciasteczka znane i lubiane <3 Wbrew pozorom są bardzo proste do zrobienia,  wystarczy mieć odpowiednią foremkę, którą bez problemu kupicie w wielu sklepach, można kupić taką tradycyjną- dość dużą, lub mniejszą. Mam obydwie, ale używam tej mniejszej ;).  Podstawą uli są kółeczka wycięte z andruta. A wewnątrz ukryte jest to, co najlepsze- pyszny, gęsty domowy advocat (TUTAJ PRZEPIS).  Można też przygotować specjalne nadzienie z poniższego przepisu. 

 

 

 

 

 

Na jedną porcję około 30 szt.:

na ciasto orzechowe:

200 g mielonych orzechów włoskich

100g cukru pudru

1 białko z niedużego jajka

nadzienie: 

gęsty domowy advocat (TUTAJ PRZEPIS).

LUB

1/4 kostki miękkiego masła

1 żółtko

2 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka cukru wanilinowego

+3 łyżki spirytusu

 

Zaczynamy od przygotowania nadzienia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, dodać żółtko, zmiksować. Na końcu połączyć ze spirytusem. Odłożyć do lodówki. Powycinać kółeczka z andrutów- np. przy użyciu kieliszka. Z podanych składników zagnieść ciasto orzechowe. Odrywać kawałki ciasta i delikatnie obtaczać je w cukrze pudrze, wyklejać foremki, dociskając  mocno ciasto do brzegów foremek, w środku robić  dość duże wgłębienia, napełniać od razu nadzieniem(najwygodniej przełożyć masę do jednorazowego rękawa cukierniczego, z odciętą końcówką),  otwierać  foremkę i wyjmować gotowe ciasteczko, które następnie należy „przykleić” do kółeczka z andruta. I tak z każdym kolejnym ulem. Układać je od razu w pojemniku, w którym będziemy przechowywać ule.  Pełny  pojemnik zamknąć i  umieścić w lodówce.

 

 

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl