OSTATNIO DODANE

WSZYSTKIE WPISY

Ciasteczka „Do herbatki” by mysweetworld.pl

26 stycznia 2017

Email
Print Friendly

Urocze ciasteczka miodowe przypominające torebki herbaty ekspresowej, maczane w mlecznej czekoladzie i przyozdobione  papierową ozdóbką- podobnie jak w wypadku prawdziwej herbaty. Ja wydrukowałam logo bloga , ale można przykleić na nitce co tylko chcecie, może to być jakiś śmieszny napis, serduszko, a w okresie świątecznym  świetnie sprawdzi się pospolite „Wesołych Świąt” :).   Do przygotowania tych ciasteczek nie potrzebna jest żadna specjalna foremka, ciasto wystarczy cienko rozwałkować, następnie pokroić nożem na prostokąty i w każdym z nich ściąć po dwa rogi. Ciasteczka szybko się pieką, następnie należy je wystudzić i każde maczać w roztopionej mlecznej czekoladzie <3

 Gdybym miała swoją kawiarnię dodawałabym takie ciasteczko do każdej zamówionej herbaty ;).

 

 

 

Składniki na dwie blachy ciastek:

220 g mąki + 2 łyżeczki gorzkiego kakao + szczypta cynamonu

1 łyżka cukru pudru

100 g zimnego masła

2 łyżki miodu + 1 łyżeczka mleka + ¼ łyżeczki sody

2 łyżeczki cukru waniliowego

2 żółtka

 szczypta soli

tabliczka mlecznej czekolady

 

Mąkę wymieszać z gorzkim kakao, szczyptą cynamonu oraz  z cukrem pudrem i przesiać całość do miski. Miód umieścić razem z łyżeczką mleka i z cukrem wanilinowym  w rondelku, następnie delikatnie podgrzać mieszając, dodać sodę,  zamieszać- przelać do mąki.  Dodać pokrojone na kawałki masło, żółtka oraz szczyptę soli. Zagnieść  całość jak najszybciej. Uformować kulę, owinąć ciasto folią i umieścić w lodówce na 30 minut. Schłodzone ciasto podzielić na 2 części i każdą wałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia (można go delikatnie oprószyć mąką). Kroić nożem na paski, następnie na mniejsze prostokąty wielkości  około 5 na 3 cm. Każdy prostokącik przekładać nożem na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Gdy blaszka się zapełni poodcinać rogi z górnych części prostokątów, a za pomocą patyczka do szaszłyków zrobić dziurki na nitkę (wystarczy mocno docisnąć ciasto do blaszki niezaostrzoną częścią patyczka). Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C przez około 7-9 minut. Wystudzić. 

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i przelać do małej filiżanki, każde ciasteczko maczać w czekoladzie następnie odkładać ponownie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić do zastygnięcia.

Ozdobić zawieszkami zrobionymi z nitki i papierowej ozdoby, do której przyklejamy nitkę za pomocą kleju szkolnego.

Źródło inspiracji

 

Dodaj komentarz

wpDiscuz


 

Wszelkie prawa zastrzeżone. My Sweet World.pl