Ciasto bananowe z polewą z serka kremowego
21 lutego 2017
Przepis na to ciasto znalazłam ostatnio na stronie www.spendwithpennies.com pod nazwą „The best banana cake”. Jest to blog, który ma prawie 3 miliony fanów na FB co w naszych polskich realiach jest wręcz liczbą z kosmosu ;). Stwierdziłam, że jeżeli na tak popularnej stronie jest to ciasto z dopiskiem „najlepsze”, to koniecznie muszę to sprawdzić, choć nie jestem jakąś wielką smakoszką bananów w wypiekach , ale za to mój mąż tak ;). Ciasto jest bardzo proste do zrobienia, przygotowane bez użycia wagi jak to zwykle w amerykańskich przepisach bywa. Jest wilgotne z wyczuwalnym bananowo-cytrynowym posmakiem, z wierzchu posmarowane frostingiem na bazie serka kremowego, z dodatkiem soku i skórki z cytryny- jest to idealne uzupełnienie tego ciasta. W przepisie wprowadziłam kilka zmian m.in. zmniejszyłam ilość cukru pudru w polewie z trzech szklanek do jednej, bo tyle według mnie wystarcza ;).
Składniki na formę o wymiarach około 20 na 32cm:
1 i 1/3 szklanki zblendowanych lub rozdrobnionych widelcem bananów
sok z połowy cytryny
1 i 1/2 szklanki mleka
3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia + 1 łyżeczka sody
2/3 szklanki miękkiego masła (około 160g)
szczypta soli
1 szklanka białego cukru + 1/2 szklanki cukru trzcinowego
3 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub opakowanie cukru z wanilią)
na polewę (frosting):
280-300 g serka kremowego (typu Philadelphia, Almette, Delicate)
trochę mniej niż połowa kostki miękkiego masła (85-90g)
1 szklanka cukru pudru (lub więcej)
1 łyżka soku z cytryny
żółta skórka starta z cytryny (najlepiej organicznej)
Cztery nieduże banany zblendować lub rozdrobnić widelcem razem z sokiem z połowy cytryny (powinno powstać 1 i 1/3 szklanki przecieru).
W naczyniu umieścić miękkie masło, szczyptę soli, oraz ekstrakt z wanilii, dodać cukier biały i trzcinowy, następnie ucierać całość aż do uzyskania puszystej masy. Wbijać kolejno po jednym jajku. Na koniec dodawać naprzemiennie partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, rozdrobnione banany oraz mleko. Krótko zmiksować całość i przelać do formy lub naczynia żaroodpornego o wymiarach około 32/20 cm (wcześniej należy wysmarować je cienką warstwą masła i oprószyć mąką). Umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Piec około godziny- do suchego patyczka. Wystudzić, następnie ściąć ewentualną „górkę”.
Przygotować polewę. W naczyniu umieścić miękkie masło, sok i skórkę z cytryny oraz cukier puder - miksować do uzyskania puszystej masy. Dodawać partiami serek ucierając całość do połączenia. Przełożyć na wystudzone ciasto i wyrównać. Można dodatkowo zrobić ozdobne fale przy użyciu widelca i udekorować kółeczkami banana i świeżo otartą skórką z cytryny.
Dodaj komentarz
pycha! ulubione ciasto mojej rodziny na sobotni wieczór. Polecam, bardzo szybko i prosto się je robi